Ondertekening erkenningsovereenkomst van het Contactorgaan Moslims en Overheidals Islamitische Zendende Instantie (Albayrak)

Toespraak Staatsecretaris Albayrak van Justitie bij de ondertekening erkenningsovereenkomst van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) als Islamitische Zendende Instantie.

Dames en heren,

Om te beginnen: van harte welkom. Fijn dat u er allemaal bent op deze ook voor mij belangrijke bijeenkomst. Want gedetineerden verblijven in werkelijkheid in penitentiaire inrichtingen maar politiek gezien zitten ze ergens anders: in de portefeuille van de staatssecretaris van Justitie.

Een justitiële inrichting is een wereld op zich, een samenleving in het klein waar – net als in de maatschappij – de verschillende levensbeschouwelijke en religieuze stromingen vertegenwoordigd zijn. En dat vraagt, net als in de buitenwereld, om tolerantie en respect voor de medemens.

De meeste begeleiding binnen de inrichting is gericht op de organisatie, op gedrag, op beveiliging. Geestelijke verzorging richt zich op de binnenkant van de mens. Geestelijk verzorgers hebben oog voor de humaniteit en vervullen een vertrouwensfunctie. Daar gaat het om het omgaan met schuld, om hoe detentietijd door te komen, om vergeving en al die vragen die tijdens detentie door een mens heen kunnen gaan.

Geestelijke verzorgers bieden ondersteuning vanuit hun eigen religie of levensbeschouwing, maar dat staat samenwerking niet in de weg. Integendeel, ze maken daar veel werk van en dat straalt af op de gedetineerden, patiënten en jeugdigen. Daarmee vervullen geestelijk verzorgers een voorbeeldfunctie: ze laten zien dat je met respect voor elkaars religie en afkomst op een harmonieuze wijze kan samenleven.

Dat een justitiële inrichting een afspiegeling van de samenleving is, betekent dat ook de islamitische gedetineerden hun religie individueel en als groep moeten kunnen belijden.

De islamitisch geestelijk verzorgers zijn in de inrichting een vertrouwd gezicht. De eerste startten begin jaren negentig als vrijwilliger. Sindsdien zijn zij aangesteld als freelancer. En justitie heeft in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om de kwaliteit op ambtelijk niveau op te hogen in de vorm van begeleiding, cursussen en opleidingen. De aanstelling van een hoofd islamitische geestelijke verzorging en nu de erkenning van het CMO als zendende instantie maken uniforme inhoudelijke sturing mogelijk.

Zoals de heer Hirsch Ballin al zei: de staat gaat niet over godsdienst. Wij proberen mensen via het bestaande systeem te bewegen hun gedrag te verbeteren met behulp van onze ervaring en kennis. In de afgelopen jaren hebben de geestelijk verzorgers van de verschillende denominaties een grote aanvullende bijdrage geleverd.

En ik hoop van harte dat het corps van islamitisch geestelijk verzorgers en hun zendende instantie ideeën zullen ontwikkelen om mensen met een islamitische achtergrond te helpen op het rechte pad te blijven. In mijn ogen kan voor deze mensen de islam een belangrijke positieve rol vervullen. Ik vraag de geestelijk verzorgers en de andere betrokkenen op ambtelijk niveau dan ook dringend om mee te denken over het voorkomen recidive, over resocialisatie, over nazorg binnen de islamitische gemeenschap. Want vaak begint de moeilijkste periode juist na detentie.

Vandaag zetten we een belangrijke stap in een richting die oplossingen dichterbij kan brengen. Ik dank u voor uw komst en hoop op vele jaren van vruchtbare samenwerking.