'Kennis Nederland draagt bij aan groei India'

Minister Van der Hoeven heeft op 25 en 26 oktober 2007 samen met acht CEO's van de grootste Nederlandse bedrijven ontmoetingen gehad met Indiase politici en topmensen.

Tegelijk met de handelsmissie brengen koningin Beatrix, kroonprins Willem Alexander en Hare Koninklijke Hoogheid prinses Máxima een bezoek aan het land.

De minister had onder andere ontmoetingen met Allen Rosling van de Tata Group. Tata is een van de grootste Indiase investeerders in Nederland en de grootste Indiase onderneming. Het bedrijf is in Nederland eigenaar van staalconcern Corus.

Ook was er een ontmoeting met de Indiase minister van Industrie en Handel, Kamal Nath. In dit gesprek ging het onder andere over open markten. Nederland heeft veel te bieden aan Indiase bedrijven die in de EU willen investeren. En kennis en innovatie uit Nederland dragen bij aan de uitdagingen van het snel groeiende India, stelde Van der Hoeven.

De Indiase minister van Handel en Industrie sprak ook met de CEO’s van acht Nederlandse ondernemingen die mee zijn met de handelsmissie. In het gesprek ging het onder andere over belasting, duurzaam ondernemen en sociale en fysieke infrastructuur.

Minister Van der Hoeven ontmoette ook Rajendra Pachauri. Hij is voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change, de organisatie die samen met Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede 2007 won. In het gesprek ging het over klimaatverandering en milieubescherming en de gezamenlijke verantwoordelijkheid hier voor.

Nederland is een van de oudste handelspartners van India. Ook toen India nog gezien werd als ontwikkelingsland waren Nederlandse bedrijven er al actief. Nederland is de vierde buitenlandse investeerder.

Staatssecretaris Heemskerk gaat in november met een bedrijvenmissie naar India. De Indiërs juichen investeringen van het mkb toe, vanwege samenwerking en kennis- en managementoverdracht, lieten ze aan minister Van der Hoeven weten.