Video: Drijvende detentieplatforms klaar voor gebruik

In Zaandam worden de nieuwe drijvende detentieplatforms in gebruik genomen. Ze bieden plaats aan maximaal 576 illegale vreemdelingen. De bouw van de platforms startte in april 2005. Kenmerkend voor het complex zijn de twee ‘sportdomes’, op de kade naast de platforms. Kunstenaar Willem van der Sluis ontwierp deze beveiligde sportruimtes.

In Zaandam worden de nieuwe drijvende detentieplatforms in gebruik genomen. Ze bieden plaats aan maximaal 576 illegale vreemdelingen. De bouw van de platforms startte in april 2005. Kenmerkend voor het complex zijn de twee sportdomes op de kade naast de platforms. Kunstenaar Willem van der Sluis ontwierp deze beveiligde sportruimtes. Gedetineerden verblijven met zijn tweeen op een cel. Ze kunnen gebruik maken van een bibliotheek, een multifunctionele gebedsruimte, een filmzaal, een recreatieruimte en een eigen keuken op elke afdeling. Verder heeft elk platform een luchtplaats en een fitnessruimte. Bij de bouw van de platforms was extra aandacht voor brandveiligheid. Hierover zijn uitgebreide afspraken gemaakt met de brandweer en de gemeente. Bij een volledige bezetting bieden de detentieplatforms werk aan ongeveer 300 medewerkers. Dit zijn onder anderen toezichthouders, activiteitenbegeleiders en terugkeerfunctionarissen.

Gedetineerden verblijven met zijn tweeën op één cel. Ze kunnen gebruik maken van een bibliotheek, een multifunctionele gebedsruimte, een filmzaal, een recreatieruimte en een eigen keuken op elke afdeling. Verder heeft elk platform een luchtplaats en een fitnessruimte. Bij de bouw van de platforms was extra aandacht voor brandveiligheid. Hier over zijn uitgebreide afspraken gemaakt met de brandweer en de gemeente. Bij een volledige bezetting bieden de detentieplatforms werk aan ongeveer 300 medewerkers. Dit zijn onder anderen toezichthouders, activiteitenbegeleiders en terugkeerfunctionarissen.