Voorhang tarieven ZZP's

De Voorzitter van de Eerste Kamer en Tweede Kamer
der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ/SFI-2807805

1 november 2007

Het is mijn voornemen met ingang van 1 januari 2009 een nieuwe bekostigingssystematiek (zorgzwaartebekostiging) in te voeren in de AWBZ voor de zorg voor mensen met een aanspraak op verblijf. De bekostiging van zorg met verblijf, in combinatie met de functies persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding, activerende begeleiding en/of behandeling door instellingen die zijn toegelaten voor het leveren van AWBZ-zorg zal met ingang van 2009 volledig geschieden op basis van zorgzwaartepakketten (ZZP’s).

Een ZZP is een volledig pakket van zorg dat aansluit op de kenmerken van de cliënt en het soort zorg dat de cliënt nodig heeft. Een ZZP bestaat uit een beschrijving van het type cliënt, de grondslag waarop de cliënt voor AWBZ-zorg in aanmerking komt, het aantal uren zorg dat bij dit cliëntprofiel beschikbaar wordt gesteld en een beschrijving van die zorg.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in juni 2007 besloten dat in 2008 zorgaanbieders en zorgkantoren productieafspraken maken op basis van zowel de huidige bekostigingsregels als in ZZP’s. Hierdoor kan voor iedere instelling het verschil tussen oud en nieuw budget worden vastgesteld. Dit verschil wordt het herallocatiebedrag genoemd. Het herallocatiebedrag geeft inzicht in de op- en afbouw van het budget van de zorgaanbieder vanaf 2009. Voor het jaar 2008 is op deze wijze een vangnet gecreëerd door de bekostiging nog te laten plaatsvinden op basis van de huidige prestaties (verpleeg- en verzorgingsdagen).

Om het verschil tussen het oude budget en het nieuwe budget vast te stellen, is het van belang dat de NZa in 2008 zowel de huidige prestaties als de nieuwe prestaties (ZZP’s) in een beleidregel vastlegt en van een maximumtarief voorziet. Tevens is het van belang dat de NZa voorschrijft dat productieafspraken in 2008 zowel in termen van de huidige prestaties als in termen van ZZP’s worden gemaakt.
Vanaf 1 januari 2009 is het de bedoeling dat de huidige prestaties vervallen en dat bekostiging volledig plaatsvindt in ZZP’s.

Met ingang van 1 januari 2009 zal de invoering van de zorgzwaartebekostiging in de AWBZ ook financiële gevolgen hebben voor zorgaanbieders die zorg met verblijf leveren. Over het tempo waarop instellingen de financiële gevolgen ondervinden, worden – door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in overleg met alle betrokkenen – op een later tijdstip voorstellen ontwikkeld.

Aanwijzing NZa
Ik ben na de inwerkingtreding van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG) op grond van artikel 7, eerste lid, van die wet gehouden een aanwijzing aan de NZa te geven omdat het voor reeds onder de WMG vallende zorg een wijziging van de tariefsystematiek betreft. Conform artikel 8 van de WMG informeer ik beide Kamers der Staten-Generaal met deze brief over de zakelijke inhoud van die aanwijzing. Ik zal niet eerder overgaan tot het geven van de aanwijzing dan 30 dagen na verzending van deze brief. Van de vaststelling van de aanwijzing zal ik mededeling doen in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker