Antwoorden op kamervragen over een tekort aan politieagenten in Amstelveen.

Antwoorden op kamervragen van het lid De Roon (PVV) over een tekort aan politieagenten in Amstelveen.

1 . Vraag
Is het waar dat voor de zuidelijke randgemeenten (waaronder Amstelveen) van het regiokorps Amsterdam-Amstelland slechts 80 politiefunctionarissen (inclusief rechercheurs en management) beschikbaar zijn?

1. Antwoord
Nee, dit is niet waar. De netto sterkte voor de zuidelijke randgemeenten (Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn) is 184 fte (incl. aspiranten). De netto sterkte voor Amstelveen bedraagt 107 fte.

2. Vraag
Is het waar dat door deze magere bezetting de politie het laat afweten bij het aanpakken van zogenaamde hardekernjongeren of probleemjongeren in bepaalde wijken in Amstelveen?

Wat gaat u hieraan doen?

3. Vraag
Deelt u de mening dat het de taak van de politie is om de burgers te beschermen tegen overlast en onveiligheid die deze jongeren veroorzaken door hen hard aan te pakken? Wat gaat u doen om er voor te zorgen dat de burgers in Amstelveen bevrijd worden van dit straattuig?

2 en 3. Antwoorden
Ook in Amstelveen worden de zogenaamde harde kern jongeren of probleemjongeren aangepakt. Daarvoor heeft de gemeente Amstelveen een plan van aanpak dat zijn waarde bewijst. Het spreekt voor zich dat de politie in dat kader veel capaciteit inzet. Amstelveen kent op dit moment één zogenaamde "overlastgevende” jeugdgroep. Deze groep is volgens de shortlistmethodiek van Beke-Ferwerda in kaart gebracht. Onder de regie van de gemeente en in samenwerking met de verschillende ketenpartners is een plan van aanpak ontwikkeld om deze jeugdgroep op het rechte spoor te krijgen. Dit plan van aanpak heeft in de zomer van 2007 nadrukkelijk zijn waarde bewezen; er zijn minder meldingen van overlast binnengekomen. Op dit moment worden enkele nieuwe groepen gesignaleerd. Hierbij wordt de vinger aan de pols gehouden.