Beantwoording vragen over uitgelekt advies inzake besluitvormingsproces Uruzgan

In bijlage bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van de leden Knops en Van Gennip over een uitgelekt advies inzake het besluitvormingsproces Uruzgan. Deze vragen werden ingezonden op 24 oktober 2007 met kenmerk 2070803340.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,


E. van Middelkoop

Vragen van de leden Knops en Van Gennip (beiden CDA) aan de minister van Defensie over een uitgelekt advies inzake het besluitvormingsproces Uruzgan. (Ingezonden 24 oktober 2007)

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel "Berlijn: krimp missie in" waarin geciteerd wordt uit vertrouwelijke stukken van de Commandant der Strijdkrachten (CDS) ten behoeve van het besluitvormingsproces Uruzgan? 1)

Ja.

2. Deelt u de zorgen over de situatie op het departement van Defensie nu er voor de zoveelste keer in enkele maanden tijd vertrouwelijke informatie gelekt wordt?

Ja.

3. Welke maatregelen gaat u nemen?

Door de Beveiligingsautoriteit is een kort vooronderzoek uitgevoerd naar deze zaak. Daaruit is voortgekomen dat een huishoudelijk onderzoek zal moeten uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is van een schending van het staatsgeheim. Afhankelijk daarvan zal ik bepalen welke maatregelen passend zijn.

4. Bent u bereid de Rijksrecherche hiervoor in te schakelen?

Een schending van het staatsgeheim is volstrekt onaanvaardbaar. Indien het huishoudelijk onderzoek daartoe aanleiding geeft, dan zal ik conform de gangbare procedure aangifte doen. Het OM bepaalt vervolgens of de Rijksrecherche tot onderzoek zal overgaan.

5. Waarom hebben eerdere door u genomen maatregelen blijkbaar geen effect gehad?

In de afgelopen twee jaar zijn de lekincidenten onderzocht door de Beveiligingsautoriteit. De bevindingen en aanbevelingen uit deze onderzoeken zijn in de organisatie uitgezet. De implementatie ervan kost echter enige tijd om effect te sorteren, omdat de technische aanpassingen in systemen (en de bijbehorende procedure aanpassingen) tijd vergen. Door deze onderzoeken is de aandacht binnen de organisatie voor de vertrouwelijkheid van informatie verhoogd. Door de uitvoering van de interne campagne “Beveiligingsbewustzijn”is eveneens de vooruitgang geboekt in deze korte tijd. Dit zijn echter processen die een eigen dynamiek en tijdspad kennen en niet op korte termijn zichtbaar zijn.

6. Deelt u de opvatting dat dit lekken een zorgvuldig besluitvormingsproces over het al dan niet verlengen van de missie in Uruzgan belemmert?

Het lekken van vertrouwelijke informatie over een zo gevoelig en complex onderwerp is volstrekt onaanvaardbaar. Inhoudelijk zal dit geen effect hebben op de zorgvuldigheid van het besluitvormingsproces.

7. Kunt u deze vragen binnen een week beantwoorden?

Ja.

1) Telegraaf, 20 oktober 2007