Drie Ministeries samen in actie voor scholing en werk

De arbeidsparticipatie verhogen, het voortijdig schoolverlaten terugdringen en de personeelsvoorziening bij Defensie versterken. Dat is de inzet van een overeenkomst die vrijdag 2 november bij de Mondriaan onderwijsgroep in Den Haag is ondertekend door staatssecretaris Van der Knaap (Defensie), Van Bijsterveldt (Onderwijs) en Aboutaleb (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Met de samenwerking leveren de drie departementen een bijdrage aan het beleidsprogramma van het kabinet. Onderdeel is het bevorderen van de sociale samenhang. Hiervoor zijn twee projecten opgezet: “iedereen doet mee” en “voortijdig schoolverlaten”.

Staatssecretaris Aboutaleb zal Defensie in het kader van “iedereen doet mee” steunen bij initiatieven om de instroom en het behoud van vrouwen en allochtonen bij Defensie te bevorderen. Defensie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaan samen een bijeenkomst met vertegenwoordigers van allochtone netwerkorganisaties en bewindslieden organiseren. Ook plaatst Defensie in 2007 informatiezuilen bij alle vestigingen van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Het CWI streeft ernaar het aandeel van vrouwen in de verwijzingen naar de defensieorganisatie te vergroten. Voorlichting over de mogelijkheden bij Defensie voor vrouwen is hierbij het belangrijkste instrument.

Staatssecretaris Van der Knaap onderzoekt op zijn beurt de mogelijkheid van een combinatie van het volgen van een opleiding en 24-uurs-opvang bij Defensie. Deze opzet moet leiden tot een verhoogde instroom van jongeren bij Defensie. Defensie zorgt verder bij de reguliere uitstroom van militairen voor bemiddeling van baan naar baan.

Het ministerie van Onderwijs streeft naar een afname van het aantal voortijdig schoolverlaters. Scholieren moeten sinds 1 augustus de zogenaamde kwalificatieplicht halen, dat wil zeggen minimaal een diploma op MBO 2 niveau. Van der Knaap: “Ik wil er voor zorgen dat zoveel mogelijk werknemers van Defensie, in samenwerking met ROC’s, zo’n startkwalificatie kunnen halen.” Tevens wil Van der Knaap militaire instructeurs inzetten als docent bij ROC’s in de instroomopleidingen, onder de voorwaarde dat zij bekwaam en bevoegd zijn. Van Bijsterveldt: “Het is fantastisch dat Defensie deze afspraken met ons maakt. Defensie toont zich hiermee een werkgever die zijn verantwoordelijkheid neemt als het gaat om de begeleiding en opleiding van scholieren. Wij zijn ook met andere werkgevers in gesprek om soortgelijke afspraken te maken. Minder uitval van scholieren, daar is het ons om te doen.”

Uiterlijk 1 januari 2008 informeren de drie bewindslieden gezamenlijk de gemeenten. Hiermee willen zij de mogelijkheden van een baan en (voor-)opleiding bij Defensie onder de aandacht te brengen.

De ondertekening vond plaats bij de Mondriaan onderwijsgroep opleidingen Veiligheid in Den Haag. De Mondriaan onderwijsgroep verzorgt ruim 250 mbo-opleidingen waaronder diverse opleidingen op het terrein van (vrede en) veiligheid. Mondriaan onderwijsgroep leidt jaarlijks circa 150 jonge mensen op in een rechtstreekse vooropleiding voor een (leerwerk) baan bij Defensie. Dit zijn de éénjarige niveau 2 opleidingen Medewerker vrede en veiligheid, het brugjaar Koninklijke Marechaussee en het oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht.