Europese doorbraak in meeneembare studiefinanciering

Volgens het Europese Hof mogen beperkingen op het verschaffen van meeneembare studiefinanciering alleen als deze objectief gerechtvaardigd zijn.

In Duitsland mogen studenten pas na een jaar studeren aan een Duitse instelling hun studiefinanciering meenemen voor een zelfde opleiding in het buitenland. In een onlangs gedane uitspraak van het Europese Hof in de zaak Morgan en Bucher, twee Duitse staatsburgers die hun recht op Duitse studiefinanciering voor het volgen van een opleiding in het buitenland claimden, stelt het Hof dat deze Duitse regels in strijd zijn met het Europees recht. Deze regels belemmeren het vrije verkeer van personen binnen de Unie op ongeoorloofde wijze. Volgens het Hof is beperking alleen mogelijk bij onredelijke lasten voor de staatskas en ‘studiefinancieringtoerisme’.

In Nederland kunnen studenten in het hoger onderwijs sinds 1 september hun Nederlandse studiefinanciering over de hele wereld meenemen als zij in het buitenland willen studeren. Om de lasten beheersbaar te houden geldt dit alleen voor studenten die in principe drie van de zes jaar voorafgaand aan het begin van de buitenlandse opleiding in Nederland moeten hebben gewoond.

De uitspraak van het Hof in het arrest Morgan en Bucher is een belangrijke en positieve ontwikkeling voor studenten in de hele Europese Unie.