Meer consumentenbescherming bij financiële producten

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bos van Financiën ingestemd met een besluit tot uitbreiding van de consumentenbescherming bij financiële producten. Het besluit bevat regels die nodig zijn om consumenten meer duidelijkheid te geven over de kosten en risico's van beleggingsverzekeringen. Samen met de door verzekeraars opgestelde informatiemodellen wordt met deze regels uitvoering gegeven aan de voorstellen van de commissie De Ruiter om de transparantie van deze producten te vergroten.

Ook zullen de regels voor vergroting van de transparantie over beloningen en provisies van tussenpersonen worden verduidelijkt en komt er een aanscherping van de regels voor kredietreclame. Tenslotte zullen de regels voor vakbekwaamheid worden aangepast.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit gedragstoezicht financiële ondernemingen voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad. Het streven is erop gericht de wijzigingen per 1 januari 2008 in werking te laten treden