Minder papierwerk voor vrijwilligers

Wat moet er veranderen? Veel minder papierwerk, betere erkenning van de vrijwilligers. De vrijwilligers die dus vrijwilligerswerk doen motiveren ook, belonen.

Minder papierwerk voor vrijwilligers. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft vrijwilligers meer de ruimte door de vergunningsregeld te versoepelen. "We hebben formulieren begrijpelijk gemaakt. Begrijpelijk taal komt er, daar zijn mensen blij mee. We hebben met Movisie en met de gemeente Zwolle een soort handboek gemaakt, ook via internet raadpleegbaar voorvrijwilligersorganisaties. Ik hoop dat gemeenten daar hun voordeel mee doen. Ja, zo hebben we nog een aantal dingen gedaan.
Bijvoorbeeld dat ze straks geen, voor kleinere evenementen bijvoorbeeld scoutingclubs geen evenementenvergunningen meer hoeven aan te vragen. Dat zijn allemaal voorbeelden die er gebeuren."

De staatssecretaris stelt een half miljoen euro extra beschikbaar om gemeenten te helpen bij het administratief ontlasten van haar vrijwilligers. En of deze vrijwilligers er zelf vertrouwen in hebben dat ze voortaan minder omslachtig aan het werk kunnen.'

"Dat kan toch niet anders? Dat moet toch? Anders hoef je toch niet hier naartoe te komen? Als je dus geen vertrouwen in de mensen hebt, ja waar blijf je dan als vrijwilliger? Dat is het motto: 'Heb vertrouwen in elkaar!'Ik vind vrijwilligerswerk gewoon ontzettend belangrijk. Het is een beetje het cement van de samenleving toch altijd voor mij.
Zonder vrijwilligerswerk kunnen een heleboel activiteiten, of het op het gebied van sport is, of het nou bij ouderenwerk is, kunnen gewoon niet gebeuren. Dus vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk."