Operatie Spin Ghar

In Afghanistan is vandaag het nieuw gebouwde checkpoint Nyazi in het Chora district overgedragen. Juma Gul Hemat, het hoofd van de politie in Uruzgan, nam het checkpoint in gebruik.

Het nieuwe checkpoint Nyazi is het eerste zichtbare resultaat van operatie Spin Ghar. Met deze nieuwe politiepost heeft de Afghaanse politie nu goed zicht op het terrein en de bescherming tegen vijandelijk vuur is aanzienlijk verbeterd. Ook is aandacht besteed aan de verblijven van de politiemensen. Ze wonen en werken namelijk op de politiepost.

In Tarin Kowt is gisteren opnieuw een cursus voor de Afghan National Auxillary Police (ANAP) afgerond. Uit handen van de gouverneur van Uruzgan, Asadulla Hamdam, ontvingen 36 nieuwe agenten hun diploma. Het merendeel van deze agenten gaat in Chora aan de slag. Zij gaan daar onder andere de zojuist geopende politiepost Nyazi bemannen.

De operatie Spin Ghar gaat verder als gepland. Er zijn nog steeds berichten van de bevolking dat de Taliban het gebied verlaat. Als reactie daarop is de bevolking aan het terugkeren naar hun huizen. Op sommige plaatsen is de bevolking zelfs begonnen met het afbreken van de versterkingen van de Taliban. De bevolking werd in het verleden door de Taliban gedwongen om loopgraven en bunkers voor hen te bouwen.

In het gebied worden nog steeds zogenoemde weaponcaches aangetroffen met veel wapens en munitie. Op twee locaties is, naast IED-componenten, ook ammoniumnitraat aangetroffen. Deze stof heeft een grote explosieve werking en wordt vaak aangetroffen na grote aanslagen.

Gouverneur Hamdam is veel in het gebied aanwezig voor overleg met de stamoudsten. Dagelijks heeft Hamdam contact met de Task Force Uruzgan en is afgesproken hoe het optreden in het gebied vervolg krijgt. Daarbij zijn ook afspraken gemaakt over het verlenen van eventuele humanitaire hulp en, indien nodig, het gecombineerd optreden van het Afghaanse leger met ISAF. In de gesprekken noemde de gouverneur nog specifiek dat hij tevreden is met de tot nu toe bereikte resultaten.