Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over inwendige insulinepompjes (2070803210)

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2808841

12 november 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over inwendige insulinepompjes (2070803210).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het artikel waarin wordt gesteld dat de intraperitoneale insulinepomp mogelijk niet meer wordt vergoed? 1)

Antwoord 1
Indien bij bepaalde indicaties de intraperitoneale insulinepomp valt onder het basispakket dan dient de vergoeding van de kosten adequaat te zijn geregeld.

Vraag 2
Is het waar dat intraperitoneale insuline pompen thans onder bepaalde voorwaarden als verzekerde zorg dienen te worden aangemerkt voor diabetespatiënten waarbij andere behandelingsvormen niet kunnen worden toegepast of onvoldoende effectief zijn?

Antwoord 2
Ja. Het CvZ heeft het standpunt ingenomen, dat behandeling van diabetes door middel van implanteerbare insulinepomp (IIP) tot de te verzekeren prestatie “geneeskundige zorg” kan worden gerekend, indien verzekerden daarop zijn aangewezen door de omstandigheid dat er voor hen geen andere mogelijkheid is om met behulp van subcutane insulinetoediening diabetes mellitus adequaat te behandelen. Daaronder vallen bijvoorbeeld zeldzame vormen van insuline resistentie bij subcutane toediening en huidreacties op subcutane insulinetoediening waardoor subcutane toediening niet meer mogelijk is.

Vraag 3
Wat vindt u van het standpunt van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat geen aparte Diagnose Behandelings Combinatie (DBC) voor deze behandeling hoeft te worden ontwikkeld, waardoor het nog jaren kan duren voordat een adequate financiering is geregeld? 2)

Antwoord 3
Uit de mailwisseling, die u onder 2) aan uw vragen heeft toegevoegd, mag geen formeel standpunt van NZa worden afgeleid. Nu helder is, dat het om verzekerde zorg gaat, wordt via de geëigende procedures gekeken naar de inpassing van de IIP in de DBC systematiek.
Veldpartijen, in dit geval de Isalaklinieken, zouden dit proces kunnen stimuleren door te verzoeken voor deze specifieke zorgvorm DBC’s te ontwikkelen. Mij is niet bekend dat een daartoe strekkend verzoek is ingediend. Een dergelijk proces kent een doorlooptijd maar dat is zeker geen jaren.

Vraag 4
Is dit niet in strijd met uw antwoord op eerdere Kamervragen waarin u aangeeft dat, als de inwendige insulinepomp deel uitmaakt van het basispakket, dan de gebruikelijke procedure dient te worden gevolgd om te komen tot bekostiging van de behandeling? 3) Zo neen, waarom niet? Zo ja, wilt u dan ervoor zorg dragen dat de NZa zo snel mogelijk een adequate financiering realiseert?

Antwoord 4
Nee, omdat de gebruikelijke procedure kan worden gevolgd. Zie ook mijn antwoord op vraag 3.

1) Medisch Contact 19 oktober 2007
2) Correspondentie tussen College Voor Zorgverzekeringen (CVZ) en NZa, 21 september 2007
3) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2006-2007, nr. 1637