Innovatie en besparing door gezamenlijke aanbesteding telefooncentrales

Het project Overheidstelecommunicatie 2006 (OT2006) heeft recent voor de aanbesteding van telefooncentrales opdrachten gegund aan Triple P en Zetacom. De aanbesteding vormt een onderdeel van het project Overheidstelecommunicatie 2006 (OT2006), waarbinnen meerdere telecomdiensten door departementen en andere overheden gezamenlijk worden aanbesteed.


Na ‘telefoontikken’ en (onlangs) vaste datacommunicatiediensten heeft OT2006 ook de Europese aanbesteding van ‘Centrales’ tot een goed einde gebracht. En ook voor deze aanbesteding geldt, dat er een forse besparing gerealiseerd wordt: een aantal miljoenen euro’s gedurende de looptijd van de raamovereenkomst.

95 overheidsorganisaties

Die besparing komt voor een groot deel voort uit de gebundelde aankoop van nieuwe VoIP-centrales en bijbehorende dienstverlening. De 95 deelnemende ministeries, gemeenten, provincies en andere overheidsorganisaties zijn door die bundeling over de looptijd van de overeenkomst ongeveer veertig procent goedkoper uit.

De deelnemers besparen ook flink op aanbestedingskosten, omdat het grootste deel van het verwervingsproces al met de ondertekening van een raamovereenkomst geregeld is. Verder drukt de gezamenlijke aanbesteding van beheer en onderhoud van bestaande centrales nog eens de kosten.

Samenwerking en innovatie

Naast de besparing komt er met de aanbesteding ook meer ruimte voor samenwerking. Door de gezamenlijke aanpak ontstaat er een standaard voor nieuwe telefoniesystemen. Die standaardisering vergemakkelijkt de samenwerking en flexibiliteit binnen de overheid. Bovendien maakt de aanbesteding de weg vrij voor (versnelde) innovatie van telefonieplatforms. Voor deelnemende overheden wordt het immers aantrekkelijk over te stappen op VoIP, nu de aanschaf ervan met de raamovereenkomsten veel eenvoudiger en goedkoper is geworden.

Meer informatie
Zie http://www.ot2006.nl voor meer informatie.

Journalisten kunnen bellen met persvoorlichting Economische Zaken: 070-3796442.