Balkenende spreekt openhartig met Poetin

Minister-president Balkenende heeft in Moskou een 'plezierig en openhartig' gesprek gehad met de Russische president Poetin.

'Het gesprek heeft me gesterkt in de overtuiging dat Rusland belangrijk is voor Nederland, en Nederland belangrijk voor Rusland', zei Balkenende na afloop van het gesprek.

De minister-president noemde de betrekkingen tussen Poetin en hem 'respectvol en open', waardoor zij ook altijd over moeilijke kwesties kunnen spreken.

Tijdens het driedaagse bezoek aan Moskou wil Balkenende een verdere impuls geven aan de betrekkingen tussen Rusland en Nederland, zowel politiek, economisch als maatschappelijk.

Maar niet alleen de contacten tussen de president en de minister-president zijn belangrijk, zei hij. 'Het gaat ook om contacten tussen burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties, tussen toeristen, zakenmensen en studenten.'

Bijdrage bedrijven

Minister-president Balkenende en staatssecretaris Heemskerk (EZ) worden tijdens het bezoek aan Moskou vergezeld door ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf en veertien CEO's van grote bedrijven.

Het doel van deze ondernemers is duidelijk maken dat Nederland concreet kan bijdragen aan duurzame ontwikkelingen in Rusland. 'Onze kracht zit in het leveren van maatwerk, ook in extreme geografische omstandigheden. De positieve reactie van de president op al deze plannen was een hart onder de riem', zei Balkenende.

Volgens hem heeft Rusland scherp oog voor de economische betekenis van Nederland. 'We behoren tot Ruslands belangrijkste partners op het gebied van handel, investeringen, technologie en energie.'

Rule of Law

Balkenende en Poetin hebben ook gesproken over de samenwerking tussen Nederland en Rusland op het gebied van de versterking van de 'rule of law'. 'Ik ben als Nederlander trots dat het Russisch Burgerlijk Wetboek tot stand is gekomen met Nederlandse assistentie', zei Balkenende.

Verder spraken zij over een aantal internationale kwesties, zoals Iran, Afghanistan, Kosovo en klimaatverandering. Ook heeft Balkenende aangegeven dat Nederland een constructief partner voor Rusland wil zijn binnen de EU.

Gas

 In het Kremlin ondertekenden de Russische gasmaatschappij Gazprom en de Nederlandse Gasunie de Nordstream-BBL-overeenkomst. Dit gebeurde in aanwezigheid van president Poetin en minister-president Balkenende.

De overeenkomst voorziet in een wederzijdse deelneming in de NordStream-pijpleiding door de Baltische Zee en in de BBL-gasleiding, die Nederland met het Verenigd Koninkrijk verbindt.

Volgens Balkenende is de overeenkomst een belangrijke stap in het zekerstellen van de energievoorziening voor Europa.