Makelaars in vrijwilligerswerk

Nederland telt duizenden organisaties die niet zonder vrijwilligers kunnen. Tegelijkertijd vervullen in ons land 4,5 miljoen mensen vrijwilligerswerk. Om de vraag naar en het aanbod van vrijwilligerswerk beter op elkaar af te stemmen wil staatssecretaris Bussemakers er voor zorgen dat er 'makelaars' komen die zich hier mee bezighouden. Dat zei ze tijdens de uitreiking van de Libelle STER.

Beste dames en heren,

Ik vind het erg leuk dat ik straks de Libelle STER mag uitreiken aan degene die door de lezers van Libelle is uitgeroepen tot de Sterkst Toegewijde vrouw die haar Energie inzet voor Resultaat.
Ik ben benieuwd of de mensen die gestemd hebben duidelijker een voorkeur hebben gehad voor een van uw initiatieven dan ik, want ik ben er niet uitgekomen.

Ik kwam er op de eerste plaats niet uit omdat ik ze allemaal aansprekend en goed doordacht vind.
En op de tweede plaats kwam ik er niet uit omdat ik van mening ben dat mensen die dergelijke initiatieven nemen allemaal een prijs verdienen en allemaal een winnaar zijn.

Iemand die iets doet voor een ander, die zich inzet voor een betere samenleving, wint altijd. Of je nu jongeren stimuleert vrijwilligerswerk te doen, een plan bedenkt om plastictassen te hergebruiken, of een telefonische hulpdienst voor allochtone vrouwen opzet; u verbetert de kwaliteit van de samenleving. En daarmee geeft u de mensen die je ermee bereikt een goed gevoel, maar ongetwijfeld uzelf ook.
Libelle ziet deze winst ook en daarom krijgt u in ieder geval allemaal duizend euro. Maar een wedstrijd is natuurlijk geen wedstrijd zonder één echte winnaar, die net weer wat meer geld mee naar huis mag nemen.

Maar voordat ik die straks, over een half uur, bekend mag maken, mag ik eerst nog in het kort iets zeggen over het belang van de initiatieven die u hebt ontwikkeld en het belang van vrijwilligerswerk in het algemeen.
Daar maak ik graag gebruik van want ik wil graag nog eens duidelijk onderstrepen dat vrijwilligerswerk in mijn ogen en in de ogen van het gehele kabinet, het cement van de samenleving is.

Zonder vrijwilligerswerk zou een samenleving koud en saai zijn. Iedereen zou zich alleen maar bezighouden met zijn eigen leventje en alleen als er financieel een voordeeltje te behalen is, iets voor een ander doen. Gelukkig zijn de meeste mensen in Nederland niet zo. Dat blijkt duidelijk uit de ongeveer 4,5 miljoen mensen die vrijwilligerswerk verrichten. Dat is een enorm aantal – ik denk dat bijna alle Nederlanders die er oud genoeg voor zijn er toe in staat zijn, vrijwilligerswerk verrichten. Daarmee staan we in Europa - samen met de Engelsen- aan de top.

De meeste vrijwilligers in Nederland doen iets in de sport of organiseren en helpen jongeren of ouderen. Maar ook het organiseren van een buurtfeestje of het schrijven voor een buurtkrantje is vrijwilligerswerk en draagt bij aan een betere samenleving.

Ik koester alle vormen van vrijwilligerswerk en ondersteun daarom alle vormen. In een brief die ik kortgeleden naar de Tweede Kamer heb gestuurd, leg ik uit wat ik daarom allemaal ga doen. Ik zal u daar vandaag niet mee vermoeien, maar toch wil ik er graag een onderdeel uit plukken, omdat het ook voor uw initiatieven van belang is.

Dat is dat ik de gemeenten meer dan nu het geval is, actief wil betrekken bij het vrijwilligerswerk. Ik vind dat gemeenten partners moeten worden van iedereen die – net als u allemaal – met ideeën komt om de samenleving te verbeteren. Ik vind dat niet meer dan logisch, want tenslotte profiteren gemeenten van de plannen en ideeën van mensen zoals u.

Natuurlijk doen gemeenten al het een en ander ter ondersteuning van vrijwilligers, maar dat kan meer en beter worden. Niet voor niks is vrijwilligerswerk in de Wmo opgenomen als één van de doelstellingen. Dat betekent dat gemeenten daar verantwoordelijk voor zijn en er beleid voor moeten maken. Ik wil gemeenten daarbij helpen en ze stimuleren dat ze mee moeten denken en werken met vrijwilligers. Vooral vrijwilligers zoals u, die niet georganiseerd zijn, maar zelf initiatieven nemen.
Verplichten kan ik gemeenten tot niets, maar ik kan ze wel duidelijk maken dat ze veel voordeel hebben van initiatieven zoals door u ontwikkeld. En dat daar dan ook best iets tegenover mag staan. Ik twijfel er niet aan dat ze dat ter harte zullen nemen.

Ook wil ik er voor zorgen dat makelaars gaan bemiddelen in vraag en aanbod van vrijwilligerswerk. Zij krijgen daarnaast een taak bij de maatschappelijke stage die jongeren moeten gaan lopen. Ik kan me goed voorstellen dat sommige van uw projecten daar ook profijt van kunnen hebben. U kunt uw project dan aanmelden bij de makelaar en deze wijst jongeren die een maatschappelijke stage gaan doen, op uw project als een van de mogelijkheden.
Op die manier is er winst voor heel veel partijen! En de samenleving is de allergrootste winnaar.
Ik zou u dus willen aanraden uw project zo gauw de makelaars actief zijn, bij hen aan te melden!

Dames en heren,
Ik ga afsluiten. Ik kan nog veel meer vertellen over het belang van vrijwilligerswerk en hoe ik daar in mijn beleid rekening mee houd. Maar ik hoef u daar niet meer van te overtuigen. U weet zelf hoe belangrijk het is om niet alleen te klagen over dingen die niet kloppen in onze samenleving. U weet dat zelf actie ondernemen veel bevredigender is en veel meer oplevert.
Nogmaals, daarom bent u voor mij allemaal winnaars.

En ik hoop dat veel mensen uw voorbeeld volgen!

(De winnaar van de Libelle STER 2007 is Diny Roodvoets met haar initiatief Pot met Goud. Zie: www.potmetgoudopzuid.nl)