Reactie op brief GR aangaande advies m.b.t. griepvaccinatie bij ouderen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-CB-U-2.808.401

13 november 2007

In antwoord op uw vraag om mijn reactie te geven op de brief van de Gezondheidsraad (kenmerk U 1171/AK/ns) over de griepvaccinatie bij ouderen kan ik u het volgende berichten.

Ik heb richting de Gezondheidsraad mijn dank uitgesproken voor de snelle reactie op de berichten naar aanleiding van de recente publicatie van een wetenschappelijk artikel in het tijdschrift the Lancet Infectious Diseases waarin het nut van griepvaccinaties voor ouderen in twijfel wordt getrokken. De reactie van de Gezondheidsraad ondersteunt het vertrouwen in de huidige campagne. Ik deel de conclusie van de Gezondheidsraad dat de recente publicatie in the Lancet Infectious Diseases niet af doet aan het grote belang van het tegen griep vaccineren van ouderen, al dan niet met risicofactoren.

Ik heb het RIVM als regisseur van het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) verzocht om de beroepsgroep (huisartsen, verpleeghuisartsen, GGD'en) te informeren over de inhoud van de brief van de Gezondheidsraad. Eventuele vragen van verontruste mensen kunnen zo in lijn met het advies van de Gezondheidsraad beantwoord worden. Verder heb ik het persbericht en de brief van de Gezondheidsraad ter informatie op de VWS internetsite geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink