Staatssecretaris licht ondersteunende begeleiding toe

In een brief aan de Kamer geeft staatssecretaris Bussemaker een nadere toelichting op de maatregelen op het terrein van de ondersteunende begeleiding.

In de Begroting 2008 was al aangekondigd dat de staatssecretaris de AWBZ wil reserveren voor langdurige en onverzekerbare zorg. Het aantal indicaties voor ondersteunende begeleiding is afgelopen twee jaar met 40 procent gestegen, blijkt uit een onderzoek dat B&A Groep voor VWS heeft verricht. De staatssecretaris schrijft in de brief dat er bij sommige vormen van ondersteunende begeleiding vraagtekens worden gezet.

Algemene ondersteunende begeleiding blijft voor de meeste groepen vergoed via de AWBZ, schrijft de staatssecretaris. Daaronder worden activiteiten verstaan als hulp bij de administratie, samen boodschappen doen. Alleen voor een bepaalde groep cliënten met uitsluitend somatische aandoeningen vervalt de aanspraak. De groep die nu een beroep kan doen op algemene ondersteunende begeleiding op psychosociale grondslag, komt onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten te vallen.

De maatregelen gaan in op 1 januari 2009. In 2008 geldt een overgangsregime.