Van Middelkoop: "Meer geld bij voortzetting verblijf Uruzgan"

Twee F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn vanmiddag rond 15.20 uur opgestegen van de Vliegbasis Leeuwarden om een helikopter te identificeren waarmee geen radiocontact kon worden gemaakt. Hierbij is in ieder geval één van de jachtvliegtuigen boven het midden van het land op 24.000 voet door de geluidsbarrière gegaan.

Uitvoering van operaties mag niet ten koste gaan van de slagkracht van de krijgsmacht. Besluit tot voortzetting van de militaire bijdrage in Uruzgan moet daarom vergezeld gaan van een deugdelijke financiële onderbouwing. Dat zei minister Eimert van Middelkoop gisteravond tijdens een debatbijeenkomst van het Reformatorisch Dagblad.

Deugdelijk betekent volgens de bewindsman ook dat er geld beschikbaar moet zijn om de schadelijke gevolgen voor de krijgsmacht op te vangen, zoals de zware slijtage van het materieel. Zonder dergelijke maatregelen vindt hij een langer militair verblijf in Uruzgan onverantwoord.

De bewindsman gaat ervan uit dat het kabinet deze maatregelen meeneemt in zijn verlengingsbesluit. Bovendien zal de regering, zoals aangekondigd in de beleidsbrief "Wereldwijd dienstbaar", de komende tijd verkenningen uitvoeren naar het niveau van de defensiebestedingen op langere termijn. Dit wordt mede bezien in relatie tot het huidige ambitieniveau en in bondgenootschappelijk perspectief.

Wil Nederland een actieve bijdrage blijven leveren aan de internationale vrede en veiligheid, dan kunnen hogere defensieuitgaven nodig zijn, zo zei Van Middelkoop.