Vogelgriep in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is een uitbraak van vogelgriep vastgesteld. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft bekendgemaakt dat per direct transportauto's waarmee in het Verenigd Koninkrijk levend pluimvee of broedeieren zijn vervoerd onmiddellijk na terugkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting moeten ondergaan.

Het vogelgriepvirus H5N1 is op 13 november jl. opgedoken op één bedrijf op de grens van Norfolk en Suffolk. De Engelse autoriteiten nemen alle noodzakelijke maatregelen die volgens de EU verplicht zijn, zoals het ruimen van besmette dieren, het instellen van een beschermingsgebied van 3 kilometer en een toezichtgebied van 10 kilometer.

De VWA bezoekt alle bedrijven die sinds 1 oktober dieren hebben ontvangen van bedrijven in een straal van 100 km rond het besmette bedrijf. Deze bedrijven worden geblokkeerd totdat uit onderzoek duidelijk is dat ze niet in contact zijn geweest met het virus. De dieren worden onderzocht op verschijnselen van vogelgriep en er worden bloedmonsters genomen. De minister roept de sector op extra voorzichtig te zijn in hun contacten en alert te zijn op verschijnselen van vogelgriep. Mensen kunnen hun dieren beschermen door ze te laten vaccineren.