Minister Van der Hoeven naar Slovenië

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken brengt donderdag 15 november een bezoek aan Slovenië. Dit land neemt als eerste van de in 2004 toegetreden lidstaten begin volgend jaar het EU voorzitterschap over. Van der Hoeven spreekt met haar Sloveense collega Andrej Vizjak, Minister van Economische Zaken. Zij voert ook, als nationale Lissabon-coördinator, een gesprek met Minister Turk, eveneens Lissabon-coördinator en daarmee verantwoordelijk voor de implementatie van de Lissabon-strategie in Slovenië. Zowel Nederland als Slovenië zijn van oordeel dat deze succesvolle strategie hooguit een kleine actualisering nodig heeft.


Nu het institutionele debat voor een groot deel onder het huidige Portugees Voorzitterschap is afgerond, krijgt het Sloveense Voorzitterschap een sterk economisch karakter. Daarbij wordt op een aantal belangrijke economische dossiers besluitvorming verwacht.

Naast besluitvorming over de Lissabonstrategie moet het Sloveens voorzitterschap ook een politiek akkoord bereiken over verdere versterking van de Interne Markt. Minister van der Hoeven zal bij haar collega aandringen op het voor burgers en bedrijven verbeteren van het in de praktijk functioneren van de Interne Markt. Zo moet met name de interne markt in de sectoren energie, post, telecom, financiële diensten en intellectueel eigendom worden versterkt. Ook moeten de bestaande regels eenvoudiger en transparanter worden.

Komend voorjaar zal de EU eveneens moeten besluiten over de uitwerking van de ambitieuze EU energie- en klimaatdoelstellingen in concrete maatregelen. Deze doelstellingen moeten leiden tot een Europese energiemarkt, minder uitstoot van broeikasgassen en meer gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Van der Hoeven zal, als voorstander van de eigendomsontvlechting van energiebedrijven, pleiten voor een snelle behandeling van dit voorstel. Ook zal zij spreken over eerlijke lastenverdeling van het aandeel hernieuwbare energie. Om de EU koploper te maken op gebied van technologieën met weinig CO2 uitstoot zal zij tevens aandringen op een snelle behandeling van de voorstellen die de ontwikkeling en marktintroductie van schone energie een extra impuls geven (het zogenaamde Strategisch Energie Technologie Plan).