Staatssecretaris Bijleveld geeft les in het kader van de Dag van Respect

Donderdag 15 november geeft staatssecretaris Bijleveld een gastles in het kader van de Dag van Respect. Zij geeft deze les aan leerlingen van groep 7 van de Prins Constantijnschool in Goor (Overijssel). De gastles gaat vooral over respect voor mensen die werkzaam zijn bij de overheid. Ook vertellen de kinderen wat respect voor hen betekent en voor wie zij respect hebben.

Wat vinden kinderen van 10 en 11 jaar van geweld en agressie tegen brandweerlieden, ambulancebroeders, leraren en politieagenten? Hebben zij wel eens zoiets meegemaakt of er iets van gehoord? Deze en veel meer vragen zullen worden beantwoord tijdens de gastles.

Verder wordt met de kinderen gediscussieerd over wat je wel en niet mag zeggen tegen mensen die werken bij de overheid. Wat vinden zij wel of niet acceptabel? Moeten hiervoor afspraken worden gemaakt? De mening van de kinderen wordt gebruikt bij het vaststellen van de ‘landelijke normstelling’. In de norm staan afspraken over wat wel of niet geaccepteerd wordt in de omgang met iemand met een publieke taak.

De Dag van Respect is opgericht vanuit het idee dat respect voor de ander, respect voor natuur en milieu en respect voor de maatschappij een integraal onderdeel hoort te zijn van onze samenleving.

Op verschillende plaatsen in Nederland vinden in het kader van de dag van respect verschillende bijeenkomsten plaats