Startschot maatschappelijke stage

Minister-president Balkenende en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt gaven donderdag 15 november tijdens de Dag van Respect het landelijke startschot voor de maatschappelijke stage.

Onder het motto ‘Samen Leven Kun Je Leren’ gaf staatssecretaris Van Bijsterveldt op de Rotterdamse scholengemeenschap Melanchton tekst en uitleg over de maatschappelijke stage aan scholieren, scholen en aanbieders van maatschappelijke stageplaatsen.

Samen met minister-president Balkenende lanceerde Van Bijsterveldt vervolgens een nieuwe website samenlevenkunjeleren.nl, waar vanaf 15 november alle informatie over de maatschappelijke stage te vinden is die relevant is voor scholieren, scholen en stageaanbieders. Zo kan een leerling binnenkort met één druk op de knop zien welke maatschappelijke stageplaatsen er in zijn/haar regio beschikbaar zijn en kunnen (vrijwilligers)organisaties zich aanmelden als zij maatschappelijke stagiairs nodig hebben.

Op dit moment lopen circa 60.000 middelbare scholieren een maatschappelijke stage. Vanaf 2011 moet elke middelbare scholier een maatschappelijke stage lopen. Dat heeft het kabinet onlangs besloten. De achterliggende gedachte hierbij is dat de maatschappelijke stage middelbare scholieren in de gelegenheid stelt iets te doen voor een ander om op die manier meer betrokken te raken bij de maatschappij. Het is feitelijk maatschappijleer in de maatschappij.

Scholieren kunnen zelf de maatschappelijke stageplek kiezen die bij hen past. Dat kan variëren van het organiseren van een wijkfeest, het geven van e-mail-les aan ouderen tot het trainen van een jeugdteam van de lokale voetbalvereniging. Het is daarom zaak zoveel mogelijk diverse maatschappelijke stageplekken te creëren.

De afgelopen tijd heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt met diverse organisaties en bedrijven afspraken gemaakt over het creëren van maatschappelijke stageplaatsen en het begeleiden van maatschappelijke stagiairs. Deze afspraken hebben er toe geleid dat er op dit moment tienduizenden extra maatschappelijke stageplaatsen beschikbaar zijn. Voor de 195.000 middelbare scholieren die in 2011 een maatschappelijke stage gaan lopen zijn tussen de 100.000 en 130.000 stageplaatsen nodig. Het feit dat organisaties en bedrijven zich bereid hebben verklaard mee te werken, geeft aan dat de maatschappelijke stage breed wordt gedragen. Dat geldt overigens niet alleen voor de deelnemende organisaties; de maatschappelijke stage is één van de meest gedragen voorstellen van het kabinet.

Voorafgaand aan de startmanifestatie brachten de minister-president en de staatssecretaris een bezoek aan de VMBO-praktijkschool Accent Praktijkonderwijs Delfshaven waar zij een korte les volgen over de maatschappelijke stage en in gesprek gaan met leerlingen, docenten en aanbieders van stageplaatsen. In het kader van de Dag van Respect gingen de minister-president en de staatsecretaris in gesprek met de leden van de BrainBOX, de junioradviesraad van de stichting Dag van Respect. De Dag van Respect wordt jaarlijks georganiseerd voor jongeren om meer aandacht te vragen voor respect voor elkaar, natuur, milieu en de samenleving.