Rouvoet presenteert ‘Zorg voor Jeugd’

Minister André Rouvoet trekt in totaal 42 miljoen euro uit voor onderzoek naar bewezen effectieve behandelmethoden in de jeugdzorg.

Hij presenteerde daarvoor vandaag een nieuw onderzoeksprogramma: Zorg voor Jeugd. Het programma moet leiden tot ‘meer kennis van effectieve interventies en instrumenten in de jeugdgezondheidszorg en de geïndiceerde zorg’.

Het onderzoeksprogramma, dat wordt uitgevoerd door ZonMW (organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) richt zich op het vergaren van kennis. Het doel is professionals te helpen aan instrumenten voor effectieve signalering en behandeling van problemen in het leven van jonge kinderen. 'Het is van groot belang dat deze instrumenten er komen. Want wij zijn momenteel hard bezig om een landelijk netwerk van Centra voor Jeugd en Gezin op te zetten. Eén van de belangrijkste taken van deze centra is het vroegtijdig signaleren én aanpakken van problemen bij kinderen en jongeren', aldus minister Rouvoet.

Van lang niet alle signaleringsinstrumenten en behandelmethoden (interventies) in de jeugdzorg is bekend of ze effectief zijn. Rouvoet geeft hoge prioriteit aan de kwaliteit van de jeugdzorg. Jongeren met problemen (en hun omgeving) moeten zo snel en zo goed mogelijk geholpen worden. ‘Als je jongeren en kinderen beter helpt, heeft dit bovendien een positieve invloed op de lengte van de wachtlijsten’, aldus Rouvoet.