Toeslag extreme zorgbehoefte gehandicaptenzorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 AE DEN HAAG

DLZ/SFI-2813039

15 november 2007

Naar aanleiding van het spoeddebat over het macro-plafond van de regeling ‘toeslag extreme zorgbehoefte’ in de gehandicaptenzorg op 27 september jl. heeft de Kamer een motie aangenomen waarin wordt verzocht een onderzoek in te stellen met de vraag of financiering van deze regeling voldoende is en in welke mate dit leidt tot financiële problemen. Mij is verzocht de Kamer voor de VWS-begrotingsbehandeling te informeren over de uitkomsten van dit onderzoek. Ik heb de NZa de opdracht gegeven dit onderzoek uit te voeren. Bijgaand treft u de resultaten van dit onderzoek aan.

Op basis van het uitgevoerde onderzoek concludeert de NZa het volgende:

  • Naar de mening van de NZa kan niet worden gesteld dat de toepassing van de regeling toeslag voor cliënten met extreme zorgzwaarte in zijn algemeenheid tot financiële problemen leidt.
  • In het kader van de regeling instellingen in financiële problemen zal de Twentse Zorgcentra de benodigde aandacht van de NZa verkrijgen, maar dat staat los van de regeling toeslagen extreme zorgbehoefte.
  • Voor de begroting 2008 hoeven er geen aanvullende maatregelen worden getroffen, omdat de NZa geen knelpunten bij de uitvoering wordt verwacht; het budget is, mede gelet op mijn besluit het budget per ingang van 2007 te verhogen van euro 37 naar euro 47 miljoen (zie hiervoor mijn brief van 26 september jl.; kenmerk 24 170 nr. 74), toereikend.

Over de financiële positie van de Twentse Zorgcentra heb ik u afzonderlijk geïnformeerd in de reeds genoemde brief van 26 september jl. De NZa geeft aan met deze instelling in gesprek te gaan over de financiële problemen.

Op grond van het NZa-onderzoek zijn geen nadere maatregelen noodzakelijk. Verder zal de NZa mij tijdig informeren als mocht blijken dat het aantal aanvragen voor 2007 en 2008 hoger is dan verwacht.

Toeslagen voor bijzondere en extreme zorgbehoefte zullen, zoals ik al eerder heb gemeld, met de introductie van de zorgzwaartepakketten per ingang van 1 januari 2009 mogelijk blijven.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker