Start procedure verdeling radiofrequenties

Op 7 november 2007 heeft de Staatscourant bekend gemaakt dat procedure voor de verdeling van 12 niet-landelijke FM-frequenties en 5 middengolffrequenties is begonnen.

Het gaat om het bekendmakingsbesluit 'Frequentie-uitgifte voor gebruik niet-landelijke commerciële radio-omroep en middengolf'.

In het bekendmakingsbesluit wordt de procedure van de verdeling op hoofdlijnen beschreven. Op 13 november is ook de “Regeling aanvraag en vergelijkende toets vergunningen commerciële radio-omroep 2007” gepubliceerd. Hierin is de procedure verder uitgewerkt. De aanvragen kunnen worden ingediend van 4 december 2007 tot en met 4 januari 2008 tot 14.00 uur (met uitzondering van de kerstweek en oud- en nieuwjaarsdag).

In een eerder stadium is reeds bekend gemaakt dat de staatssecretaris van Economische Zaken voornemens is om in 2007 vergunningen te verdelen voor twaalf niet-landelijke FM-frequenties en vier aan de Staat teruggevallen middengolffrequenties. Inmiddels is daar een vijfde middengolffrequentie bij gekomen. Deze is toegevoegd aan deze verdeling.

De FM-frequenties beslaan een relatief klein verzorgingsgebied en zijn bedoeld voor niet-landelijke commerciële radio. De middengolffrequenties zijn in 2006 en 2007 aan de Staat teruggevallen en zullen in dezelfde procedure worden verdeeld als de twaalf FM-frequenties.

In het Nationaal Frequentie Plan (NFP) is vastgelegd dat frequentieruimte in de FM- en middengolfomroepband via een veiling of een vergelijkende toets wordt verdeeld. Bij de eerdere verdeling in 2003 is voor een vergelijkende toets met financieel bod gekozen. De Telecommunicatiewet schrijft voor dat zolang er in die bestemming nog houders van vergunningen voor het gebruik van frequentieruimte zijn, er bij elke volgende uitgifte van frequentieruimte voor die bestemming een vergelijkbare procedure moet worden toegepast. De twaalf FM- en vijf middengolffrequenties zullen daarom ook verdeeld worden door een vergelijkende toets met financieel bod. Wel is de procedure vereenvoudigd, omdat ernaar is gestreefd om de administratieve lasten zo laag mogelijk te houden.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het ministerie van Economische Zaken, DGET, de heer Koos Bossers, 070 - 379 6844 of J.B.Bossers@minez.nl.