Aboutaleb: meer mogelijkheden om onvolledige AOW te voorkomen

Mensen moeten meer mogelijkheden krijgen om een onvolledige AOW te voorkomen. Ook moet worden voorkomen dat ouderen met onvolledige AOW geen aanvullende bijstand aanvragen. Dit schrijft staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Op dit moment maken weinig mensen met onvolledige AOW gebruik van de mogelijkheid zich bij te verzekeren. Dit komt omdat men de premie te hoog vindt en door onbekendheid met de regeling.

Aboutaleb wil mensen die onvoldoende AOW-rechten hebben opgebouwd tegemoet komen door de zogeheten inkooptermijn te verlengen van vijf naar tien jaar. Mensen die zich in Nederland vestigen hebben dan tien jaar de tijd om te beslissen of zij zich willen bijverzekeren zodat zij bij pensionering een volledige AOW-uitkering ontvangen. Daarnaast stelt de staatssecretaris voor om de premie voor bijverzekering gespreid te laten betalen in plaats van ineens. Aboutaleb zal de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vragen dit verder te onderzoeken.

De staatssecretaris benadrukt in de brief dat 65-plussers die geen ander inkomen hebben naast de onvolledige AOW extra aandacht krijgen vanwege het risico op armoede. Zij vragen niet altijd aanvullende bijstand aan vanwege onbekendheid met deze regeling en de ingewikkeldheid van formulieren. Aboutaleb doet daarom een beroep op de SVB en gemeenten om mensen goed voor te lichten over de mogelijkheden van aanvullende bijstand bij onvolledige AOW. Daarnaast vraagt hij de SVB nieuwkomers beter voor te lichten over de mogelijkheden die er zijn om AOW-jaren bij te kopen.

In de brief gaat hij in op de problemen van mensen die een onvolledige AOW-uitkering ontvangen omdat zij niet de gehele periode tussen hun 15de en 65ste jaar in Nederland hebben gewoond en AOW-rechten hebben opgebouwd. Het gaat onder andere om mensen die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen en om mensen die lang in het buitenland woonden. Nu ontvangen 425.000 mensen (16 procent van de gepensioneerden) onvolledige AOW. Bij ruim 27.000 mensen wordt het AOW-tekort aangevuld met bijstand. Naar verwachting neemt het aantal mensen met onvolledige AOW toe tot 930.000 in 2020.

De hoogte van de AOW-uitkering is afhankelijk van het aantal verzekerde jaren. Van het 15de tot het 65ste jaar bouwt men per jaar twee procent AOW op als men in Nederland woont.