Aanvullende behoefte Bushmaster-patrouillevoertuigen

Met de brieven van 21 juli 2006 en 1 september 2006 (Kamerstukken 27 925 nrs. 221 en 226) bent u geïnformeerd over de aanschaf van 25 Bushmaster-patrouillevoertuigen ten behoeve van de Task Force Uruzgan. Het kabinet heeft voor deze aanschaf in 2006 bij Najaarsnota een bedrag van euro 25 miljoen beschikbaar gesteld. De Bushmaster-voertuigen worden op dit moment intensief ingezet en er is op dit moment geen reservecapaciteit. Twee van de 25 voertuigen worden gebruikt voor opleidingen in Nederland.

Tijdens de operationele inzet zijn recent in Uruzgan twee Bushmaster-voertuigen en een Patria-pantserwielvoertuig verloren gegaan. Bovendien zijn twee Bushmaster-voertuigen zwaar beschadigd. Hierdoor wordt de operationele taakuitvoering van de Task Force Uruzgan belemmerd. Het is voor de uitvoering van patrouilletaken en transporten noodzakelijk de vier Bushmaster-voertuigen zo snel mogelijk te vervangen door nieuwe.

De verwerving van een enkel Patria-pantserwielvoertuig ter vervanging van het verloren gegane voertuig is niet doelmatig. Bovendien is de Bushmaster, zoals uiteengezet in de brief van 21 juli 2006, beter geschikt voor de taken die in Uruzgan worden uitgevoerd. Daarom zal het Patria-voertuig dat verloren is gegaan worden vervangen door een Bushmaster. Daarmee komt het aantal benodigde extra Bushmaster-voertuigen voor Uruzgan op vijf.

Er moet rekening mee worden gehouden dat in Uruzgan meer patrouillevoertuigen verloren zullen gaan. Gezien de levertijd van de Bushmaster-voertuigen en de noodzaak van directe vervanging acht ik een voorraad van vier voertuigen noodzakelijk.

Door het intensieve gebruik van de Bushmaster-voertuigen is ook de belasting voor de chauffeurs erg hoog. Dit belemmert de operationele taakuitvoering. Inmiddels is voorzien in de uitbreiding van het aantal chauffeurs. Hiervoor is een grotere opleidingsinspanning nodig, maar ook een extra voertuig zodat het aantal Bushmaster-patrouillevoertuigen in Nederland drie wordt.

Met de aanvullende verwerving van tien Bushmaster-patrouillevoertuigen ten behoeve van de missie in Uruzgan is een investering gemoeid van euro 8,5 miljoen. Het grootste deel van het bedrag van euro 8,5 miljoen wordt binnen de defensiebegroting geaccommodeerd. Een bedrag van euro 0,7 miljoen komt ten laste van het HGIS-budget.


DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE