Drie WHO-awards voor gezondheidsprojecten DJI

Drie gezondheidsprojecten van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zijn in oktober tijdens een bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in Slowakije gehonoreerd met een ‘best practice award’. De awards worden donderdag 22 november door de heer Wouters, hoofddirecteur van DJI, overhandigd aan de medewerkers van de drie projecten.

De awards van het Europese Health in Prisons Project (HIPP) zijn een erkenning voor bijzondere initiatieven op het gebied van de gezondheidszorg voor justitiabelen en worden elke twee jaar uitgereikt.

Winnaars

In de categorie klinische gezondheidszorg voor ingesloten justitiabelen zijn de twee mobiele tandartspraktijken van het detentiecentrum in Zeist met een award bekroond. Met deze volledige uitgeruste tandartsbussen kan hoogwaardige tandartszorg geboden worden in kleinere inrichtingen zonder eigen tandarts-voorziening.

Het SOA-voorlichtingproject van de PI Maashegge was een van de award-winnaars in de categorie preventie, voorlichting en educatie door eigen personeel. In de inrichting verzorgt de medische dienst samen met de penitentiaire inrichtingmedewerkers een wekelijkse voorlichtingsbijeenkomst over sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). De voorlichting is praktisch van aard en structureel in het dagprogramma van de inrichting ingepland.

In de categorie samenwerking met externe organisaties is een award toegekend aan een verslavingsproject van de PI Nieuwersluis. De vrouwengevangenis in Nieuwersluis begeleidt gedetineerde verslaafde vrouwen door naar het Centrum Maliebaan in Utrecht.

WHO-HIPP

Het WHO-Health in Prisons Project zet zich in om de gezondheidszorg in justitiële inrichtingen te verbeteren door wederzijdse ondersteuning en uitwisseling van deskundigheid. Bij het project zijn 27 landen uit Oost- en West Europa aangesloten. Ook verschillende internationale organisaties als het Rode Kruis en de Raad van Europa participeren in dit project.