Minder regels in jeugdzorg

Begrijpelijke formulieren, eenvoudigere en snellere indicaties én een eenduidige verantwoordingswijze moeten leiden tot 25 procent minder regeldruk in de jeugdzorg in 2011.

De jeugdgezondheidszorg, de gesloten jeugdzorg, de jeugd-GGZ, de zorg voor jongeren met een lichte verstandelijke handicap, de jeugdbescherming en de Raad voor de Kinderbescherming worden gescreend op overtollige regels.

In zijn brief aan de Tweede Kamer van 19 november noemt minister Rouvoet enkele acties die de regeldruk moeten verlagen. Samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Maatschappelijke Ondernemers (MO) Groep start hij een project om te komen tot betere beleidsinformatie. Alle formulieren van het Bureau Jeugdzorg moeten binnen twee jaar zodanig zijn opgesteld, dat de meeste cliënten ze begrijpen.

De eigen bijdrage voor verdienende jeugdigen wordt afgeschaft en specialisten worden alleen daar waar nodig ingezet bij de indicatiestelling. Rouvoet wil verder nog in 2007 overeenkomsten sluiten met alle provincies om te komen tot minder regels. Verdere acties vloeien voort uit de nulmeting naar de regeldruk die de minister begin 2008 laat uitvoeren.