Heemskerk hoopt op samenwerking onderwijsexport

Staatssecretaris Heemskerk hoopt op een bloeiende samenwerking tussen de Nederlandse en Indiase onderwijssector. Hij vertrok zaterdag 24 november 2007 op bedrijvenmissie naar India.

Heemskerk verwacht dat overheden en bedrijven samenwerkingsverbanden zullen sluiten op het terrein van water, wetenschap en technologie en handel en investeringen. Ook verwacht hij veel van de samenwerking in het onderwijs.

Eindhoven richt zich bijvoorbeeld op de export van onderwijskennis. Nederland heeft een steeds groter tekort aan goed opgeleid ICT-personeel. In India zijn genoeg hoogopgeleiden voorhanden, maar het onderwijssysteem kan nog praktijkgerichter. Nederland kan hier een rol in vervullen door Indiase studenten op te leiden of onderwijsprogramma’s te exporteren. Heemskerk: “In de toekomst hoop ik op een bloeiende samenwerking door deze onderwijsexport.” Tijdens de bedrijvenmissie worden de eerste contacten gelegd met Indiase partners.

Heemskerk leidt een delegatie van 69 bedrijven en onderwijsinstellingen. Het is de grootste bedrijvenmissie ooit. Ook vijf grote steden gaan mee: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Zij kiezen voor een gezamenlijke benadering van de Indiase markt. De komende dagen doet de staatssecretaris verslag van de reis op EZ.nl en in Spits.