Project Battlefield Management Sytem en project Data Communicatie Mobiel Optreden

Het ‘Battlefield Management System’ (BMS) verbetert de informatievoorziening en de commandovoering (C2) van de operationele eenheden van het Commando landstrijdkrachten (CLAS) op bataljonsniveau en lager. Het BMS wordt geplaatst in voertuigen van het CLAS. De bemanningen van deze voertuigen krijgen hierdoor een actueel en integraal beeld van de situatie in het operatiegebied. De introductie van het BMS draagt bij aan de verhoging van de operationele inzetbaarheid. Het past tevens bij de versterking van de operationele inlichtingenketen en de vergroting van het vermogen op te treden in netwerken (‘Network Enabled Capabilities’). De verbeterde informatievoorziening draagt direct bij aan de verbetering van de bescherming van het eigen personeel.

Eind maart 2006 heb ik u, middels kamerbrief 27830, nr. 37, geïnformeerd over de resultaten van de studiefase (DMP C-fase) van het project BMS en de direct daaraan gerelateerde behoeftestelling voor datatransmissiecapaciteit (project Data Communicatie Mobiel Optreden, DCMO). Beide projecten worden uitgevoerd binnen één programma. De hardware van dit programma wordt geleverd door de industrie. Defensie ontwikkelt de software en integreert de systemen.

Met voorliggende brief informeer ik u over de resultaten van de verwervingsvoorbereidingsfase (DMP D-fase) van de gecombineerde projecten BMS en DCMO.