Toegang GBA voor verbetering schulden- en kredietregistratie

Om de schulden- en kredietregistratie uit te breiden en te verbeteren krijgen de stichtingen LIS (Landelijk Informatiesysteem Schulden) en BKR (Bureau Kredietregistratie) toegang tot de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Zo kunnen LIS en BKR de identiteit en adresgegevens controleren voor het verwerken van persoonsgegevens. De stichtingen kunnen echter geen gegevens krijgen voor andere doelen, zoals voor het innen van schulden van bij hen geregistreerde mensen.

Dit schrijft staatssecretaris Bijleveld, mede namens minister Bos van Financiën en staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vandaag aan de Tweede Kamer. De toegang voor de stichtingen wordt geregeld door wijziging van de wet GBA. Hiermee wordt wettelijk vastgelegd dat GBA-gegevens mogen worden verstrekt voor de schulden- en kredietregistratie. Het voorstel past binnen de juridische, technische en financiële voorwaarden van de wet GBA. Over dit voorstel zal overleg worden gevoerd met het College Bescherming Persoonsgegevens.

De toegang tot het GBA voor de stichtingen LIS en BKR is nodig in de bestrijding van stille armoede en het voorkomen van sociale uitsluiting. Het LIS is een register van betalingsachterstanden, opgezet door marktpartijen. BKR legt betalingsverplichtingen vast van consumenten die een krediet, kredietfaciliteit of gsm-abonnement hebben.