GBO.Overheid: Grote stap vooruit in standaardisatie gegevensuitwisseling

Het College Standaardisatie heeft ingestemd met een advies van het Forum Standaardisatie om de gegevensuitwisseling binnen de overheid en tussen overheid, burgers en bedrijven te standaardiseren. Als alle overheidsinstanties gebruik maken van dezelfde standaarden, kunnen zij eenvoudiger, sneller en goedkoper informatie uitwisselen. Het gaat om de standaarden voor de Overheidsservicebus en het Koppelnet Publieke Sector. De standaarden worden de komende jaren geleidelijk ingevoerd.

De Overheidsservicebus maakt het mogelijk dat organisaties betrouwbare en beveiligde berichten met elkaar kunnen uitwisselen. Daarvoor zijn er internationaal twee grote families van standaarden (ebMS en WUS), die beiden worden ondersteund.

Het doel van het Koppelnet Publieke Sector is om bedrijfsnetwerken van overheidsorganisaties op een gestandaardiseerde wijze te koppelen. In een programma van uitgangspunten staat beschreven hoe je bedrijfsnetwerken op elkaar aansluit. Het College heeft ermee ingestemd dat de overheid dit programma aan alle aanbieders van netwerken als harde eis meegeeft.

In het College Standaardisatie zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd: de ministeries van Economische Zaken, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Verkeer en Waterstaat, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Justitie, de Manifestgroep (Kadaster), Belastingdienst, Beraad van Inspecteurs-Generaal (inspecties), Interprovinciaal Overleg, Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De Overheidsservicebus en het Koppelnetwerk Publieke Sector zijn beiden ontwikkeld door de stichting ICTU en zullen in de toekomst worden beheerd door de directie GBO.Overheid van het ministerie van BZK.