Vogelgriepvirus H5N1 in Polen

Afgelopen zaterdag is in Polen een uitbraak van vogelgriep vastgesteld. Minister Verburg van LNV heeft bekendgemaakt dat per direct transportauto's waarmee in Polen levend pluimvee of broedeieren zijn vervoerd onmiddellijk na terugkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting moeten ondergaan.

Het vogelgriepvirus H5N1 is op 1 december jongstleden opgedoken op een kalkoenenbedrijf in het plaatsje Brudzen nabij de stad Plock. Deze plaats ligt ten Noordwesten van Warschau. De Poolse autoriteiten hebben alle noodzakelijke maatregelen genomen die volgens de EU verplicht zijn, zoals het ruimen van besmette dieren, het instellen van een beschermingsgebied van drie kilometer en een toezichtgebied van tien kilometer.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een risicoanalyse gemaakt. Voor zover nu bekend is, zijn er de afgelopen zes weken geen dieren die gevoelig zijn voor vogelgriep vanuit het getroffen gebied naar Nederland vervoerd. Wel zijn er in die periode levende dieren, waaronder pluimvee, van Nederland naar Polen vervoerd. Het bestemmingsadres dat het dichtst bij het besmette gebied ligt, bevindt zich op 150 kilometer afstand. Het betrof daar een transport van eendagskuikens.

De minister roept de sector op extra voorzichtig te zijn in hun contacten en alert te zijn op verschijnselen van vogelgriep. Mensen kunnen hun dieren beschermen door ze te laten vaccineren.