Ter Horst biedt operationele politiemensen extra hoog loon

Minister Ter Horst biedt de politie de komende twee jaar een stapsgewijze loonsverhoging van 5,75 procent: 2 procent vanaf 1 januari 2008, 1,5 procent vanaf 1 november 2008 en 2,25 procent vanaf juli 2009. Daarbovenop krijgen de politiemensen in de operationele dienst tot en met schaal 9 die al een jaar op het maximum van hun salarisschaal zitten, een toeslag van 100 euro bruto per maand. Met de toeslag loopt de totale loonsverhoging voor deze groep op naar 8,75 procent en hoger over twee jaar.
De politievakbonden kunnen in de cao-onderhandelingen afzien van deze toeslag, al heeft dat niet de voorkeur van de minister. In dat geval kan de loonsverhoging voor álle politiemensen extra omhoog. De minister biedt dan 6,75 procent over twee jaar.

De minister vindt dat zij hiermee een goed bod voor een nieuwe politie-cao op tafel legt, waarmee zij haar waardering uitdrukt voor het zware, risicovolle en verantwoordelijke werk van de politie.

In 2008 en 2009 biedt de minister een compensatie voor politiemensen die studerende kinderen boven de 18 jaar hebben; deze groep is er in 2006 op achteruit gegaan door het vervallen van de eigen ziektekostenverzekering voor de politie en de invoering van de basisverzekering tegen ziektekosten. Deze politiemensen krijgen twee jaar lang een tegemoetkoming van 69 euro bruto per maand per kind. Voorwaarde is dat de kinderen nog steeds studeren.

Voor de langere termijn zal minister Ter Horst een onderzoek laten doen naar de functiewaardering en de beloning bij de politie in vergelijking met andere beroepen en functies. Het is de bedoeling om aan de hand van objectieve gegevens uit te zoeken of de functiewaardering en beloning bij de politie nog goed passen bij de zwaarte, de risico's en de verantwoordelijkheden van het politiewerk. Ter Horst zou het onderzoek het liefst samen met de politievakbonden laten doen.

Ter Horst wil dat politiemensen die overstappen naar een leidinggevende of specialistische functie (bijv. de recherche) minder last hebben van verlies van hun operationele toeslag. Deze toeslag wordt geleidelijk in vier jaar afgebouwd. Doorstromen naar een functie zonder toeslag wordt hierdoor aantrekkelijker.

Ook biedt de minister als experiment politiemensen een bonus als zij extra zondagen willen werken bovenop de 26 zondagen die nu gebruikelijk zijn. De bonus is 500 euro per jaar bij vijf extra zondagen en vervolgens 100 euro per zondag, met een maximum van 13 zondagen (dus 1300 euro). Voorwaarde is wel dat de politiekorpsen ook behoefte hebben aan de extra inzet op zondagen.

Het beeld dat politiemensen slecht betaald zouden worden, klopt volgens Ter Horst niet. Het grootste deel van de politiemensen heeft een bovenmodaal inkomen; ongeveer de helft verdient 1,5 keer modaal. Het zijn vooral de jongeren die minder dan modaal verdienen. Dit komt doordat zij nog aan begin van hun carrière staan en dus nog aan het begin van hun salarisschaal. Maar ook de jongeren bij de politie verdienen meer dan hun leeftijdsgenoten. De politie kent al lange tijd een 13e maand (vooralsnog als enige overheidssector).

De huidige politie-cao loopt op 1 januari 2008 af. Het bod van de minister geldt bij een nieuwe cao van januari 2008 tot januari 2010, dus voor twee jaar.