Beschikbaarheidsvergoeding in de nieuwe financieringssystematiek

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/TSZ-2815677

7 december 2007

Op 15 november 2007 is tijdens de begrotingsbehandeling de vraag gesteld “Hoe ervoor gezorgd gaat worden dat kleine ziekenhuizen niet gedupeerd raken door de nieuwe financieringssystematiek omdat de bereikbaarheidstoeslag vervalt?” Ik heb toegezegd die vraag schriftelijk te zullen beantwoorden.

De beschikbaarheidstoeslag voor kleine ziekenhuizen wordt verstrekt aan ziekenhuislocaties met een klinische adherentie van minder dan 72.500 inwoners met een afdeling spoedeisende hulp (SEH) die van belang zijn voor de ziekenhuiszorg binnen 45 minuten. Deze toeslag maakt onderdeel uit van de functiegerichte budgettering (FB-systematiek). Per 1 januari 2009 komt de FB-systematiek, en dus hiermee de beschikbaarheidstoeslag, te vervallen.
Deze specifieke beschikbaarheidstoeslag wordt vervangen door een algemene beschikbaarheidsvergoeding om aanbieders tegemoet te komen in de kosten van een verantwoorde bezetting op de SEH. Dit is om een goede bereikbaarheid (45 minutennorm) van de spoedeisende zorg te kunnen blijven garanderen in de avond-, nacht-, en weekenduren.

In de aanwijzing inzake voorbereiding ziekenhuiszorg 2009 aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heb ik voor een dergelijke algemene beschikbaarheidsvergoeding een aantal criteria geformuleerd en hen gevraagd de hoogte van de beschikbaarheidsvergoeding te berekenen.

Criteria om in aanmerking te komen voor beschikbaarheidsvergoeding:

  • de aanbieder van medisch specialistische zorg zal moeten voorzien in een gekwalificeerde bezetting van de SEH in de ANW-uren.

  • daarnaast moet de aanbieder van medisch specialistische zorg klinische zorg aanbieden door minimaal de 8 poortspecialismen in huis te hebben. Deze specialismen fungeren als achterwacht.
    Alle aanbieders die aan deze criteria voldoen, komen in aanmerking voor de beschikbaarheidsvergoeding.

Ik wacht het advies van de NZa af en zal u hierover nader informeren in de brief die ik in het voorjaar aan de Kamer zal sturen over de vraagstukken van bereikbaarheid en kwaliteit.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink