JSF maakt nieuwe testvlucht

Tijdens zijn twintigste testvlucht heeft de eerste F-35 Lightning II gisteren op een hoogte van 20.000 voet met succes zijn motor en vliegeigenschappen beproefd. Direct daarna begon een speciaal ontworpen testvliegtuig met het uitproberen van het voor de Joint Strike Fighter (JSF) bestemde communicatie-navigatie-indentificatiesysteem.

De volgende belangrijke stap voor de F-35 is aerial refueling, oftewel het innemen van brandstof in de lucht. Komend jaar staat in het teken van supersonische vluchten. Lockheed Martin legt momenteel ook de laatste hand aan de short takeoff/vertical landing versie die nog deze maand uit de fabriek rolt en in het voorjaar van 2008 met proefvluchten begint. Tegen het eind van dat jaar verwacht Lockheed drie F-35’s in de lucht te hebben en talloze toestellen op de assemblageband.

Volgens hoofdtestvlieger John Beesley, die ook de vlucht van gisteren uitvoerde, “belichaamt de Lightning II een lange lijst verbeteringen die hem slimmer en betrouwbaarder zullen maken dan alles wat daarvoor is gekomen. En die technologieën zijn uitermate volwassen in deze eerste F-35."