Nederlandse vliegers voorop in luchtmobiele operatie

Eenheden van de Nederlandse Air Task Force zijn op vrijdag 7 december op grote schaal ingezet in Afghanistan. Voor de Nederlanders vormt dit één van de grootste luchtmobiele operaties waaraan zij hebben deelgenomen. De actie vindt plaats onder de vlag van de NAVO in het kader van de ISAF operaties, en op uitdrukkelijk verzoek van de Afghaanse overheid. Naast de uitvoering hadden de Nederlanders ook een rol in de voorbereiding en planning.

Rond het middaguur vlogen Nederlandse Chinooks voorop naar de Afghaanse provincie Helmand. De verschillende types transporthelikopters werden tijdens hun verplaatsing beschermd door onder meer Nederlandse F-16’s. Verder stonden Apache gevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht permanent klaar voor het escorteren van medische vluchten.

In de provincie Helmand zijn veelal Britse troepen actief. Doel van de operatie is het creëren van voorwaarden voor het Afghaanse leger en de Afghaanse politie om het gezag in de stad Musa Quala te herstellen. Deze strategisch belangrijke plaats was tot op heden in handen van de Taliban.

Nederland beschikt in Afghanistan over drie Chinook transporthelikopters en zes F16 jachtvliegtuigen die gestationeerd zijn in het zuiden op het vliegveld van Kandahar. De vijf aanwezige Apaches hebben hun basis iets noordelijker op 'Kamp Holland', het vliegveld van Tarin Kowt. Ze maken deel uit van de (1NLD) Air Task Force. De Nederlanders werken nauw samen met de aanwezige coalitiepartners in het zuiden van Afghanistan.