Deel fraudeopsporing UWV en SVB naar SIOD

Een deel van de opsporing naar uitkeringsfraude wordt door UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) overdragen aan de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). Het gaat om zaken waarbij bijzondere opsporingsbevoegdheden nodig zijn, zoals huiszoeking of observatie. Wel blijven UWV en SVB zelf processen verbaal opstellen en boetes uitdelen.

Dit schrijft staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Hij geeft daarmee invulling aan de adviezen uit het rapport ‘Verkenning ketensamenwerking opsporing in het domein van SZW’. Doel van de voorstellen is om de fraudebestrijding efficiënter en effectiever te maken.

De SIOD voert nu al de grootschalige fraudeonderzoeken uit, bijvoorbeeld naar zaken waarin sprake is van georganiseerde criminaliteit. De andere onderzoeken doen de uitvoeringsinstanties zelf. Overdracht van het opsporingsonderzoek aan de SIOD gaat versnippering tegen. UWV en SVB kunnen zich dan concentreren op het voorkomen van fraude en op controle op de naleving van de regels door cliënten. Zo worden overtredingen sneller gezien en bestraft. Het bedrag dat cliënten moeten terugbetalen loopt dan minder hoog op en ze krijgen minder snel een strafblad, wat hun kans werk te vinden vergroot.

Het rapport adviseert om meer fraudezaken met een boete af te doen en pas vanaf tienduizend euro aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie (OM). Die grens ligt nu bij zesduizend euro. Aboutaleb heeft het OM gevraagd te onderzoeken of de aangiftegrens voor fraude omhoog kan.

Ook gemeenten kunnen meer met de SIOD gaan samenwerken om de opsporing van fraude verbeteren. Zo draagt de gemeente Arnhem alle uitkeringsfraude van meer dan zesduizend euro al over aan de SIOD voor strafrechtelijk onderzoek. Dit is een proef van een jaar.