Hoe werkt de JBZ raad

[ Raadslid spreekt Sloveens ]

[ Raadslid spreekt Fins ]

[ Raadslid spreekt Frans ]

Voice-over: De Raad van de Europese Unie is de plek waar de bewindspersonen uit alle 27 EU-lidstaten samenkomen. Ongeveer zes keer per jaar komt hier de JBZ-raad bijeen, waarin onder meer Justitie-onderwerpen besproken worden. De besluiten die hier worden genomen hebben direct gevolgen voor de Nederlandse burger. Hoe dat in zijn werk gaat, vertelt minister Hirsch Ballin van Justitie.

- Goedemorgen.

Hirsch Ballin: Goedemorgen.

- We zijn hier in Brussel, u heeft zometeen overleg met de Europese ministers. Wat staat er op de agenda?

Hirsch Ballin: Een hele reeks onderwerpen. Een van de onderwerpen die ik speciaal belangrijk vind voor Nederland is het kaderbesluit over voorwaardelijke straffen en alternatieve straffen.

- En hoe gaat dat precies in zijn werk, de aanloop naar de vergadering, de vergadering zelf?

Hirsch Ballin: Er is uitgebreid overleg geweest ter voorbereiding daarvan wat nu onze taak is als ministers van Justitie van de 27 lidstaten is de laatste knopen doorhakken, spreken over de dingen die nog niet konden worden opgelost, en hopelijk komen we vandaag echt een stap verder.

Voice-over: Voorafgaand aan de raad heeft de minister een bespreking met zijn ambtenaren en de permanente vertegenwoordiging.

Hirsch Ballin: Dit is de delegatiekamer van de Nederlandse delegatie bij de Raad van de Europese Unie. Dadelijk begint de vergadering en hier kunnen we nog even werkoverleg met de medewerkers hebben. Een van de agendapunten zijn de voorwaardelijke straffen andere punten nemen we natuurlijk ook hier door en zo gaan we dadelijk goed voorbereid de vergadering in.

Voice-over: Na afloop van de raad geeft de minister een persbriefing waarin hij de besluiten uit de vergadering toelicht. In dit geval het onderwerp: alternatieve straffen en voorwaardelijke sancties.

Hirsch Ballin: Stel dat een Nederlander op vakantie in Frankrijk bijvoorbeeld verwikkeld raakt in een vechtpartij op de camping, moet je niet doen natuurlijk, maar het kan gebeuren, en als dan de Franse rechter aanleiding ziet om een straf op te leggen, die niet betekent alleen maar in de cel zitten, maar bijvoorbeeld voorwaarden waarmee je kunt ontkomen aan een langere celstraf, gedrag moet je aanpassen, het moet niet opnieuw gebeuren, dat is iets wat wij ook willen natuurlijk. Dan kan volgens dit kaderbesluit Nederland het overnemen om op die voorwaarden toe te zien, dan kan de betrokkene naar Nederland terug, en dan zien wij erop toe dat die voorwaarden worden nagekomen. Net zoals het omgekeerde zal gebeuren als een Fransman dat doet op een Nederlandse camping.

Voice-over: Na de raad vertrekken de ministers weer om de genomen besluiten op nationaal niveau te bespreken

- Heeft u een geslaagde dag gehad?

Hirsch Ballin: Ja, het was een goede vergadering, we hebben eigenlijk op alle onderwerpen waar we over zouden spreken resultaten bereikt. Natuurlijk er zijn altijd ook wat dingen waar nog problemen moeten worden opgelost, maar er is ook politieke overeenstemming over het kaderbesluit over de voorwaardelijke en alternatieve straffen en dat was voor mij een van de hoofdpunten van deze vergadering.

- Hoe gaat het met het besluit nu verder in Den Haag?

Hirsch Ballin: Wat we nu moeten doen is nog een laatste verwerking van de juridische finesses, dan komt het nog een keer op de agenda voor de laatste formele besluitvorming. En intussen gaan we zelf aan de slag met het voorbereiden van de wetgeving die nodig is voor de uitvoering van dit kaderbesluit.

- En dat gaat u ze nu in Den Haag vertellen?

Hirsch Ballin: Dat is nu onze volgende taak, terug op het Ministerie van Justitie, in Den Haag.