Staatssecretaris Justitie verzoekt Orde om experiment no win no fee

Slachtoffers die te maken hebben met letsel- of overlijdensschade kunnen binnenkort een advocaat inschakelen op basis van een no win no fee-constructie. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak van Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het experiment is speciaal bedoeld voor slachtoffers die te maken hebben met letsel- en overlijdensschade omdat in die gevallen de kosten voor de rechtzoekende vaak hoog zijn en de belangen groot. Bij no win no fee bepalen cliënt en advocaat vooraf welk honorarium de advocaat in rekening brengt bij winst van de zaak en welk honorarium bij verlies. Bij verlies kan de rekening ook nul zijn. De rekening is altijd gerelateerd aan het aantal uren dat de advocaat aan de zaak heeft besteed. Dit in tegenstelling tot de no cure no pay-methode waar het kabinet afstand van heeft genomen. Bij no win no fee kan de advocaat in geval van winst een opslag rekenen over het overeengekomen basisuurloon varierend van 25 tot 100 procent. Net als voor alle andere advocaten geldt dat hier volgens gedragsregels van de advocatuur niet excessief gedeclareerd mag worden.

De reikwijdte van het experiment strekt zich uit tot letsel- en overlijdensschadezaken. Bovendien mag de schuldvraag vooraf niet onomstotelijk vaststaan. De Nederlandse Orde van Advocaten zal daarom alle no win no fee zaken aangemeld krijgen en beoordelen, om te voorkomen dat hiervan misbruik wordt gemaakt. Om het experiment mogelijk te maken, zal de Orde van Advocaten enkele regels moeten aanpassen. Dit neemt naar verwachting enige tijd in beslag, waarna advocaten en clienten van het no win no fee-systeem gebruik kunnen maken.

De Orde zal een Verordening maken om het experiment vorm te geven. Verwacht mag worden dat het experiment in het voorjaar van 2008 zou kunnen gaan starten.