Van der Knaap op werkbezoek in Chili

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap brengt van 10 tot en met 12 december een werkbezoek aan Chili. Belangrijkste gespreksonderwerpen zijn de verkoop van nog overtollig Nederlands defensiematerieel en de operationele samenwerking met Chili, zoals momenteel in de operatie Althea in Bosnië.

Tijdens de vorige kabinetsperiode heeft Defensie materieel afgestoten om ruimte te maken voor nieuwe investeringen. Om de begroting ook de komende jaren sluitend te houden stoot Defensie opnieuw materieel af. Chili toont hiervoor belangstelling.

Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn en Directeur Defensie Materieelorganisatie Lex Hendrichs vergezellen de bewindsman. De delegatie ontmoet onder anderen de Chileense minister van Defensie, José Goni en de staatssecretarissen van Marine, Landmacht en Luchtmacht.

Het land kocht de afgelopen jaren al vier fregatten en achttien F-16 jachtvliegtuigen van Nederland. Hierbij hoorden een intensief begeleidingstraject en uitwisseling van Nederlands en Chileens marine- en luchtmachtpersoneel. De Nederlandse defensie-industrie en de Chileense Krijgsmacht werken ook samen aan instandhouding en onderhoud van het materieel.

De Chileense krijgsmacht is qua omvang vergelijkbaar met die van Nederland en wordt momenteel gemoderniseerd.