Kabinetsdoelstelling beschikbaarheid digitale dienstverlening gehaald

Maar liefst 67 procent van de overheidsproducten wordt elektronisch aangeboden. Dit is een toename van het aanbod van de elektronische dienstverlening door de overheid met bijna 6 procent ten opzichte van vorig jaar. In vergelijking met 2004 is de groei zelfs meer dan 17 procent. Zowel bij de score van de producten voor burgers (66%) als voor bedrijven (68%) wordt de kabinetsdoelstelling van 65 procent behaald. Dit blijkt uit de jaarlijkse Overheid.nl-monitor die Overheid heeft Antwoord© uitvoert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Goede toegang tot overheidsproducten voor burgers en bedrijven is een belangrijke prioriteit van staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Groei van het aantal digitaal beschikbare overheidsproducten is cruciaal bij het verminderen van de administratieve lasten voor burgers en bedrijven. Brede beschikbaarheid van overheidsproducten helpt bij het oplossen van de tien grootste knelpunten van burgers in de relatie met de overheid. Zo zorgt het voor kortere wachttijden, meer mogelijkheden voor burgers en bedrijven en betere dienstverlening.

De norm van 65% geldt voor alle overheden, bij zowel de producten voor burgers als de producten voor bedrijven. Bij het aanbod voor burgers blijkt uit de monitor dat de provincies, het Rijk en zijn zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s) deze norm halen, met als positieve uitschieter de provincies met 86 procent. Het aanbod van de politie blijft met een score van 62 procent voor digitale burgerproducten onder de norm. Ook gemeenten en waterschappen halen deze norm net niet, maar zij hebben van alle overheidsorganisaties wel de grootste groei van het aantal elektronisch beschikbare producten voor de burger (+7%).

De elektronische dienstverlening voor bedrijven is in 2007 met gemiddeld 6 procent gestegen. De politie scoort bij de dienstverlening voor bedrijven wél goed: 74 procent van de producten is digitaal beschikbaar. Bij het Rijk en zijn ZBO’s is maar liefst 80 procent van de overheidsproducten voor bedrijven elektronisch beschikbaar.

Uit de monitor blijkt verder dat de grootte van de gemeente (op basis van het inwoneraantal) bepalend is voor het niveau van elektronische dienstverlening. Hoe groter de gemeente, hoe hoger het online dienstverleningsniveau en hoe groter de groei van het aanbod. Koploper is de gemeente Den Haag, waar alle producten voor bedrijven elektronisch beschikbaar zijn; de score voor burgerproducten is ook bijzonder goed: 97,1 procent. De grootste stijgers zijn echter twee kleinere gemeenten. De gemeente Hendrik Ido Ambacht stijgt met 53,5% naar 89,9% en de gemeente Tubbergen stijgt met 36,3% naar 68,1%.