Luchtmacht leidt Afghaanse brandweer op

Op de vliegbasis Woensdrecht volgen momenteel dertig Afghaanse brandweermannen en vijf stafleden van de ISAF-Brandweerbrigade van Kabul International Airport (KAIA) een opleiding. De training maakt deel uit van de Nederlandse hulp bij de wederopbouw van Afghanistan.

Het is voor Afghanistan van groot belang dat KAIA weer wordt erkend als internationaal vliegveld. Met de opleiding bij de Koninklijke Luchtmacht voldoet het brandweerpersoneel aan de minimale veiligheidseisen die de International Civil Aviation Organisation (ICAO) stelt.

In de drie weken durende training volgen de Afghaanse brandweerlieden eerst de theoretische module Vliegtuigbrandbestrijder. Daarna krijgen ze les en oefening in de praktische vaardigheden. De luchtmacht maakt daarbij gebruik van het hydraulische- en pneumatische gereedschap zoals dat op KAIA aanwezig is. De Deense luchtmacht heeft aan de vliegbasis Woensdrecht een E-One brandweervoertuig beschikbaar gesteld van het type dat ook op het Afghaanse vliegveld wordt gebruikt.