Rouvoet bij VN: meer aandacht voor geweld tegen meisjes

‘Meisjes zijn extra kwetsbaar voor allerlei vormen van geweld. Zij gaan nog altijd vaker dan jongens niet naar school en lopen het risico te worden verstoten of verkocht, te worden uitgehuwelijkt en seksueel te worden misbruikt of uitgebuit’. Dat zei minister Rouvoet dinsdag tijdens zijn toespraak bij de VN-Kindertop in New York.

De optelsom van de VN-studies die in 2006 verschenen over geweld tegen kinderen en vrouwen, leert volgens Rouvoet dat vooral meisjes extra risico lopen.

De minister kondigde aan dat de Nederlandse regering in 2009 met de VN een internationale conferentie organiseert over het tegengaan van geweld tegen kinderen, met name meisjes. De conferentie zal oproepen tot actie tegen schadelijke traditionele gebruiken, zoals kindhuwelijken, eerwraak tegen meisjes en genitale verminking van meisjes.

Prioriteit

Volgens Rouvoet is er voortdurende internationale aandacht nodig om de rechten van kinderen op gezonde voeding, goede gezondheidzorg, onderwijs, veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen te waarborgen. Deze rechten zijn vastgelegd in de Millennium Ontwikkelingsdoelen van de VN.

‘Wij zetten ons ervoor in dat alle kinderen in de wereld naar school kunnen gaan en in een veilige omgeving kunnen opgroeien, zonder geweld’, aldus Rouvoet bij de VN-Kindertop.

Tijdens de top nam de minister deel aan een discussie over het belang van onderwijs aan kinderen in conflictsituaties. Hij sprak verder met internationale organisaties op het terrein van kinderrechten, jongeren, donororganisaties en activisten voor kinderrechten. Ook ontmoette de minister de twee Nederlandse jongerenvertegenwoordigers bij de VN-kindertop, Sandra van Beest en Wouter Thiebou.