Toespraak bij het in ontvangst nemen van de reisgids 'Het Groene Hart

Toespraak door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg, bij het in ontvangst nemen van de reisgids 'Het Groene Hart, kloppend hart van Nederland' op 6 december in Den Haag.

Dames en heren,

Hartelijk dank voor deze reisgids. Hij ziet er prachtig uit. En niet alleen de buitenkant is mooi, ook voor de binnenkant - de inhoud - loop ik helemaal warm.

"We hebben al zo lang geslootkant en geknotwilgd dat er iemand met een heel bijzondere kijk op die dingen moet komen, wil het belangrijk worden." Komt het bekend voor? Ik zag het staan in de uitnodiging en bij nadere beschouwing blijkt het een citaat te zijn van een negentiende-eeuws kunstschilder, met een - kennelijk - vooruitziende blik. Hoe veelzeggend: wat toen kennelijk aanleiding was tot nederigheid - en de gewoonste zaak van de wereld, is inmiddels bijzonder. Treffend.

Ik ben er trots op dat Dominicus deze gids uitgeeft in een bijzondere reeks. Wat te denken van titels als: 'Trekking in Lakdah', 'Bergwandelen in British Colombia, Yukon en Alaska', 'Bergtochten in de Cordillera Cantábrica & Picos de Europa'. Dan mik je op de avontuurlijke reiziger die oog heeft voor het speciale. Tussen zulke titels is de 'Reisgids voor het Groene Hart, kloppend hart van Nederland' een spannende belofte voor een mooi avontuur.

Het kan de 600.000 bewoners van het Groene Hart onmogelijk ontgaan hoeveel kwaliteit er in hun omgeving is. De natuur is er - om met Floortje Dessing te spreken - 'belachelijk mooi'. Er zijn lage veenweiden, koeien in de wei, polders, plassen, vaarten, grote rivieren, fraaie luchten en niet te vergeten smakelijke streekproducten. De waterlinies en de Stelling van Amsterdam liggen er en veel historische stadjes.

Dames en heren,

Er zijn meer redenen waarom dit boekje graag in ontvangst neem. Het Groene Hart, is mijn hart. Het is gezond, maar kwetsbaar. Daarom wordt er veel en goed nagedacht over het evenwicht tussen landbouw, recreatie en natuur. Er liggen toekomstvisies en er is actie. Er wonen mensen die groen denken. Boeren die zelf plannen uitwerken over de rol die zij kunnen spelen bij het weidevogelbeheer. Politici met creatieve ideeën rond de combinatie natte natuur en grasland. Er zijn honderden vrijwilligers - vaak ook weer boeren - die zich inzetten om nesten van jonge vogels te beschermen. Al die mensen voelen zich -net als ik- thuis in het Groene Hart.

Die betrokkenheid zie ik ook bij het 'Groen Hart, kloppend hart'. Heel veel organisaties en agrariërs zijn er samen in geslaagd deze streek als merk en als groen gebied op de kaart te krijgen. Nog niet zo lang geleden nam ik het boekje 'Kaas uit het Hart' in ontvangst. Ook zo'n 'bottom up' initiatief. Dat zegt eigenlijk al alles over de betrokkenheid van de mensen bij deze streek.

Voor deze gids, dames en heren, zijn geen reeksen beleidsnota's nodig geweest en er hoefde vast ook niet zoveel gediscussieerd te worden. Hij is gemaakt door een particulier bedrijf. Ik zeg het maar eerlijk: ik ben blij dat een goede ondernemer het aandurft. Ook al daarom gun ik u van harte dat u succes zult hebben met deze uitgave.

De overheid is niet minder betrokken. Als coördinerend minister ben ik altijd weer tevreden als alle partijen - provincie, regio, Rijk, inwoners en toeristen - elkaar steeds weer vinden. Hart-breed, tastbaar en op alle niveaus. Samenwerking en verbinding, daarmee blijft elk hart, dus ook het Groene Hart kloppen.

Terug naar de gids. Ik ben ervan overtuigd dat degene die in dit groene, typerende en bereikbare stukje Nederland uit wandelen gaat, zal vinden wat hij zoekt: mooie sloten, herkauwende koeien, paardebloemen.

Langs deze weg ook een compliment voor Joke Radius, auteur van dit boekje. U woont in Wilnis, in het Groene Hart. En u bent er vast heel gelukkig. U heeft naar mijn mening een enorme hoeveelheid informatie compact in een boekje weten te krijgen. Het leest bovendien heel prettig. Dat is een felicitatie waard.

Dames en heren,

"Ook de verste reis begint met een eerste stap". In de loopschoen of op de fiets. Dat is ook een uitspraak. Kijk maar om je heen. Je hoeft maar één stap hier in de Randstad vooruit te doen. Eén stap vlak om de hoek, en je hebt een wereld aan natuurlandschap en cultuurhistorie. Dit boek draagt bij aan de waardering daarvoor.