Antwoorden op kamervragen van Agema over het saldo van euro 2,2 miljoen op het budget voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderenvervoer (Valys)

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO-K-U-2821517

21 december 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Agema over het saldo van euro 2,2 miljoen op het budget voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderenvervoer (Valys) (2070806340).

Vraag 1
Is u bekend dat uit de Najaarsnota blijkt dat de uitgaven voor het bovenregionaal vervoer Valys euro 2,2 miljoen lager zijn dan geraamd?

Antwoord 1
Ja, het is mij bekend dat de uitgaven voor bovenregionaal vervoer lager zijn dan geraamd. Overigens is bij Najaarsnota geen onderuitputting van euro 2,2 miljoen gemeld maar van euro 6 miljoen.

Vraag 2
Was u hier reeds van op de hoogte tijdens het spoeddebat over het bovenregionaal vervoer van 11 oktober jl.? Zo neen, sinds wanneer bent u hiervan op de hoogte?

Antwoord 2
Ik was op de hoogte van het feit dat de realisatie lager zou kunnen uitvallen dan geraamd. Ik heb in het spoeddebat in antwoord op een vraag van mevrouw Willemse-van der Ploeg daarom ook aangegeven dat het zou kunnen dat de euro 20 miljoen extra in 2007 nog niet helemaal gebruikt wordt, maar dat deze middelen met het oog op de voortgaande groei in latere jaren echt nodig zijn.

Vraag 3
Vindt u het nu niet enorm spijtig dat u er alles aan heeft gedaan om het budget voor chronisch zieken en gehandicapten die meer dan 750 kilometer per jaar met Valys reizen (ongeveer 3% van de pashouders) te beperken, terwijl u euro 2,2 miljoen over hebt en deze mensen dus helemaal niet af had hoeven te knijpen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Er worden jaarlijks veel meer kilometers aan pashouders toegedeeld dan er aan budget is omdat niet alle pashouders hun volledig kilometerbudget gebruiken. In december stel ik op basis van het beschikbare budget en de (verwachte) ontwikkelingen van het aantal pashouders en het verbruik van de kilometerbudgetten de pkb’s voor het daaropvolgende jaar vast.
Aangezien het voormalige budget voor het bovenregionaal vervoer niet toereikend was om de groei van Valys op te vangen, heeft het kabinet bij Voorjaarsnota euro 20 miljoen extra voor Valys vrijgemaakt. Het aantal pashouders is in 2007 ook onverminderd gegroeid. De groei is echter minder groot dan werd verwacht. Hierdoor worden de extra middelen in 2007 niet volledig benut. Zonder de euro 20 miljoen extra zou er echter een forse overschrijding zijn geweest.

Vraag 4
Gaat u de chronisch zieken en gehandicapten die het kilometerbudget overschreden hebben, waarna ze 1.10 euro per kilometer moesten betalen in plaats van 16 eurocent, nu financieel compenseren? Zo neen, op welke wijze gaat u ervoor zorgen dat de euro 2,2 miljoen die u over hebt, uitsluitend ten goede komt aan het vervoer van chronisch zieken en gehandicapten?

Antwoord 4
Nee, ik ga pashouders die door hun kilometerbudget heen zijn niet financieel compenseren. De onderuitputting bij Valys wordt ingezet ter dekking van de algehele begrotingsproblematiek.