Wijziging keuring wild

Al het wild vlees moet vanaf 1 januari 2008 worden gekeurd.

In Nederland wordt al het vlees dat via de handel uiteindelijk bij een consument op het bord beland eerst gekeurd. Daarop is altijd één uitzondering geweest: het wild dat in Nederland wordt geschoten voor de lokale mark. Het gaat dan om bijvoorbeeld het wild dat een jager direct aan een plaatselijk restaurant verkoopt.

Vanaf 1 januari 2008 komt daar verandering in. Vanaf die datum mag geen wild meer in de handel komen zonder een onderzoek door een gekwalificeerd persoon. Die heeft voor deze keuring een speciale opleiding gevolgd als aanvulling op de jachtopleiding. Een keuring door een gekwalificeerd persoon was al verplicht bij de handel tussen EU-lidstaten. Voortaan vervult hij deze taak ook voor wild dat voor de lokale markt is bestemd.

Hiermee ontstaat meer transparantie over de wijze waarop de voedselveiligheid wordt geborgd. Ook is de voedselveiligheid hoger voor de consument die vrij wild consumeert (bijvoorbeeld in een restaurant) dat afkomstig is uit het lokale circuit. De nieuwe maatregel sluit bovendien beter aan op de Europese hygiëneverordeningen voor levensmiddelen.

Karkassen van wilde zwijnen die zijn bestemd voor de reguliere en Europese handel moeten op trichinella worden onderzocht. Trichinella is een parasitaire worm. Als mensen vlees eten dat met trichinella is besmet, kan dat tot ernstige ziekteverschijnselen leiden. Vanaf 1 januari is het ook verplicht om wilde zwijnen voor de lokale markt op trichinella te laten onderzoeken. De gekwalificeerde persoon laat daarvoor een vleesmonster onderzoeken in een laboratorium en zal een bewijs van de gunstige uitslag met het wild meeleveren.

Het betrokken bedrijfsleven staat positief tegenover deze wijzigingen, omdat ze passen bij het streven naar meer transparantie voor de (lokale) marktpartijen en de steeds groter wordende behoefte van de consument naar (traceerbare) informatie over het product en de productiewijze. Dit sluit dit aan bij vergelijkbare ontwikkelingen in andere Europese lidstaten.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet toe op de naleving van deze regelgeving.