Aboutaleb onderzoekt mogelijkheid aparte inkomensregeling voor mensen met onvolledige AOW

18 januari 2008

Staatssecretaris Aboutaleb zal de komende maanden nagaan of een aparte inkomensregeling mogelijk is voor gepensioneerden die met hun onvolledige AOW niet boven het sociaal minimum uitkomen. Nu kunnen deze mensen een aanvulling krijgen op grond van de Wet Werk en Bijstand. De staatssecretaris heeft dit in de Tweede Kamer toegezegd bij een debat over problemen waar mensen met onvolledige AOW tegenaan kunnen lopen.

Gepensioneerden krijgen met onvolledige AOW te maken krijgen als zij door verblijf in het buitenland tussen hun 15de en 65ste jaar niet het volledige AOW-recht hebben opgebouwd. Voor ieder jaar in het buitenland wordt de AOW dan met twee procent gekort.

Aboutaleb wil het ook beter mogelijk maken om een vrijwillige verzekering af te sluiten tegen de korting op de AOW. Mensen die zich (weer) in Nederland vestigen moeten wat hem betreft tien jaar de tijd krijgen om zo’n verzekering af te sluiten in plaats van de huidige vijf jaar. Ook moeten mensen de premie in termijnen kunnen betalen.