Betere controle gastouderopvang

Staatssecretaris Dijksma heeft donderdag een convenant in ontvangst genomen waarmee ouders en instellingen de kwaliteit van de gastouderopvang te garanderen.

Bemiddelingsbureaus tussen ouders en gastouders hebben de plicht om de opvang te controleren. Die controle kan worden verbeterd. Door de enorme groei, 73 procent in de eerste helft van 2007, komt de kwaliteit voor de ruim 73.000 kinderen onder druk te staan.

Gastouders moeten straks onder meer een cursus EHBO voor kinderen hebben gevolgd en pedagogische kwaliteiten hebben. Volwassen huisgenoten moeten een bewijs van goed gedrag hebben. Gastouders mogen inclusief eigen kinderen hooguit vier kinderen jonger dan 4 opvangen. De gastouderbureaus moeten huisbezoeken afleggen.

Staatssecretaris Dijksma zal het convenant opnemen in de beleidsregels, waardoor de nieuwe normen per 1 april 2008 gaan gelden. “De kwaliteit mag nooit in het geding zijn. Kinderopvang, bso, kinderdagverblijf of gastouderopvang moeten plekken zijn waar kinderen met plezier spelen en waar ouders hun kinderen met een gerust hart naartoe kunnen brengen.”, aldus Dijksma.